Отварање колоније „Божа Илић“ данас на Белом Камену

У родном крају, великог српског сликара Боже Илића, Белом Камену, данас ће бити отворена 23. ликовна колонија, која носи његово име. Десет сликара из Ниша, Куршумлије и Прокупља, ствараће у живописној природи овог краја, све до уторка 21. јула, до кад ће колонија и трајати.

-Овај пут, уметнички састав колоније, чине сликари који су и географски најближи нашем граду, остали су због пандемије корона вируса, оправдано изостали. Све друго је исто, уживаћемо у нетакнутој природи и лепотама Белог Камена и стварати. Уз све мере предострожности, радићемо оно што најбоље знамо. Сликаћемо у част и помен једног од највећих српских сликара Боже Илића, по коме је, уз Драинца, наш крај и чувен и познат, истакао је историчар уметности и руководилац колоније „Божа Илић“ Драган Поповић.

Према његовим речима, сликари ће сликати пејзаже овог краја, који су увек инспиративни за уметнике, али ће на својим платнима, моћи да забележе и своје тренутне емоције.

Дела, која настану на овогодишњој колонији, по њеном завршетку, биће изложена у галерији „Божа Илић“, на сам дан градске славе Свети Прокопије, али никаквог званичног отварања неће бити.

Све слике, које овогодишњи учесници буду насликали, као и досад, остаће у власништву Народног музеја Топлице, који је и званично домаћин и организатор ове ликовне колоније, уз подршку локалне самоуправе.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*