Петнаест савета за добру зимницу

Многе домаћице већ су полако почеле да размишљају о припремању зимнице за ову године. Да би вам зимница била што успешнија, сазнајте на време 15 корисних савета који би се требало придржавати.

1. За припрему зимнице треба одабрати само добро, зрело, чврсто, здраво и неоштећено воће и поврће. Плодови с мањим оштећењима могу да се користе само ако се такви делови само пажљиво одстране.

2. Пошто се боја очишћеног воћа и поврћа на ваздуху брзо мења, а и витамини пропадају, треба их чистити и сецкати непосредно пред припремањење.

3. Ако воће и поврће имате у свом врту, берите га непосредно пред прераду, а не раније. Стајањем губи на квалитету и брже се квари.

4. И намирнице и посуђе које се користе приликом припремања зимнице морају да буду беспрекорно чисти, а руке опране пре почетка сваке нове фазе рада.

5. Најбоље је да се посуђе, тегле и боце за зимницу добро исперу чистом топлом водом, а затим оставе да се оцеде и осуше. Ако се бришу крпом она мора да буде сасвим сува, чиста и испеглана.

6. За укувавање зимнице треба користити само неокрњено емајлирано посуђе или оно од нерђајућег челика.

7. Запушач за боце, разне гумице и гумене прстенове за патент-тегле, као и капице за боце, треба искувати пре употребе.

8. Ако боце с парадајзом затварате природним цревом, повежите их одозоге и комадом хартије или крпице, јер неки инсекти и мишеви радо грицкају црево.

9. Добар начин за затварање боца с куваним парадајзом или воћним соком је помоћу новинског папира и беланцета. Беланце се добро излупа виљушком, па се у ту масу умачу четврстасти комади новине и по два заједно стављају и слепе преко грлића боце. Када се беланце осуши, боца је херметички затворена.

10. Двоструко стављен целофан најбоље је средство за повезивање тегли, нарочито ако је наквашен алкохолом.

11. За пресолац којим се кисели поврће најбоље је да се употреби чисто винско сирће и есенција.

12. Ако већ користите конзервенас – натријум-бензоат, рачунајте да је кесица од 5 грама довољна за пет килограма воћа или поврћа. Више конзерванса се не препоручује.

13. Зимницу треба чувати у сувој, проветраној и прохладној просторији, у којој зими вода не мрзне. Добо је да се прозори порију тако да унутра буде мрачно. Зими оставу треба проветравати једном недељно, најбоље око поднева.

14. Кацу с купусом не треба држати у истој просторији са осталом зимницом, јер може да изазове кварење. Ако је остава влажна, препоручује се да на површину пекмеза и мермеладе стави слој шећера у праху дебљине два-три центиментара.

15. На све тегле и боце треба ставити налепнице на којима пише шта је унутра и датум када је направљено. Неке врсте зиминице као што су слатко и пекмез, могу да стоје и неколико година, али је ипак боље да се потроше у року од годину дана.

 

 

 

                                                                                                               Извор; Пољопривредник

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*