Планинарско–скијашки клуб у Прокупљу расадник младих планинара, скијаша и еколога

Планинарско–скијашки клуб “Топлица” из Прокупља, у марту месецу учествоваће на такмичењу Трекинг лиге Планинарског савеза Србије, које ће се ове године у првом, од планираних седам кола, одржати у Делиблатској пешчари.

Тај клуб, који је у Прокупљу основан 2005. године и окупља прокупачке заљубљенике у природу и екологе свих узраста, на прошлогодишњем такмичењу планинара остварио је запажене резултате, освојивши једно прво и једно треће место.

-Трекинг лига је планинарско такмичење у пешачењу које се одржава на обележеним планинарским стазама различите дужине и захтевности. Стазе су вредноване бројем бодова према тежини, који се за учеснике сабирају из више такмичења у лиги на крају сезоне, када се одређују пласмани појединаца и клубова, објашњава председник прокупачког Клуба планинара Дарко Жарић.

-Наш клуб је постао познат широј јавности пре седам година по  организацији планинарења, стазом у дужини од 105 километара, на простору од Прокупља до Ђавоље вароши, стазама Пасјаче, Видојевице, Арбанашке и Радан планине, где је учествовало 500 такмичара из Србије и суседних земаља, казао Жарић, који је и лиценцирани међународни планинарски водич.

Према његовим речима, ове године ће се у њиховој организацији, по седми пут, одржати то такмичење на коме се очекује учешће стотину планинара из целе Европе.

-Као наш додатни допринос екологији и очувању нетакнуте природе и развијању љубави према природи код деце, основали смо „Гљиварску секцију“, а прву акцију брања и спремања печурака имаћемо 22. јуна ове године, каже он.

Како додаје, секција је основана у сарадњи са секцијом Основне школе “Ратко Павловић Ћићко” и професором биологије Дејаном Живковићем.

Према Жарићевим речима, прокупчки школарци се посебно интересују за планинарење и учешће у еколошким активностима, па је тако прошле године у организацији Планинарског клуба, 17 малих планинара завршило „Школу скијања на Копаонику“, коју води међународни инструктор скијања Малиша Стојановић.

Планинарско–скијашки клуб и ове године, по трећи пут заредом, биће организатор и такмичења у планинарској оријентацији, где ће се такмичити више од 100 планинара из целе Србије.

-Такмичење ће се одржати у новембру месецу на подручју  Растовничког језера и планинског венца Пасјаче, где се очекује да наши планинари, као и обично, постигну добре резултате, подвукао је Жарић.

Према његовим речима, у овој дисциплини, Прокупчани су јако успешни, тако да најуспешнији прокупачки планинар Милан Бечејски (33) заузима високо 54. место на планинарској лествици међу 300 српских планинара.

Од већих акција, прокупачки планинари ове године планирају успоне на највише врхове Аустрије, Румуније, Босне и Херцеговине и Бугарске.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*