Почела традиционална Ивањданска ликовна колонија

 

Ивањданска ликовна колонија, која се ове године традиционално одржава 20. пут, отворена је јуче и трајаће до недеље 7. јула ове године. Сликари, који потписују ову колонију су Саша Болчина, Бата Стојковић, Славиша Љубомировић, Филип Костески, Драган Поповић и Милан Илић.


Поред уметничког стварања, лепота ове колоније, огледа се и у дружењу у коме је могуће поделити успомене са претходних колонија.
-Лепота се огледа и у слободном стварању, јер нема ништа лепше од тога када препустиш сликару да ствара оно што жели и на начин  на који жели. Најлепше је тако, наравно може и другачије, али много је важно дати уметнику слободу, јер он тада може да наслика оно што никада не би као задато. Чини се да је онда слика баш каква треба да буде, са пуно емоција и душе, сложили су се сликари.
У име организатора ове колоније и сам сликар и учесник исте Милан Илић Трша, рекао нам је да свака завршена слика, представља заокружену причу, инспирисану тренутком и емоцијама сликара.
-Као таква свака носи неку посебну лепоту, коју свако од нас опет доживљава на свој начин, јер лепота онога што видимо је управо у оку посматрача. Свако од нас изложено види другачије, али углавном преовладају лепе емоције, које врло често долазе од саме комбинације боја на платну, истакао Милан Илић Трша.
Он је нагласио да настала дела на колонији остају Дому културе и да ће традиционално  моћи да се виде у оквиру програма, којим ће бити обележена градска слава Свети Прокопије.
Подсетио је да је циљ ове колоније првенствено био да се продајом насликаних дела, помогне у обнови манастира Светог Ђорђа у Ајдановцу. Сада је она прерасла у озбиљну манифестацију, а досадашњи учесници истичу да се поносе тиме да су баш на овај начин, кроз уметничко стваралаштво, могли да помогну.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*