Почиње рестаурација утврђења на Хисару, Прокупчани напокон добијају своју Тврђаву!

????????????????????????????????????

Град Прокупље добио је 20 милиона динара од Министарства трговине, туризма и телекомуникација за реализацију пројекта “Конзерваторско-рестаураторски радови на кули и бедемима горњег града утрврђења на Хисару и постављање летње позорнице”, што значи да ће Прокупчани у наредном периоду, попут грађана Смедерева, Ниша добити своју-ТВРЂАВУ.
-Пре само годину дана, израдили смо овај пројекат, а данас већ имамо средстава за његову реализацију. У име грађана Прокупља, и у своје лично име желим да изразим захвалност Министарству трговине, туризма и телекомуникација које нам је одобрило средства и омогућило да ову идеју и остваримо. Средства ћемо искористити за рестаурацију утврђења и изградњу летње позорнице, са циљем да цео овај простор добије аутентичан изглед и постане место за многа културна дешавања, рекао је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.
Према његовим речима, вредност целокупног пројекта је 34,5 милиона динара, а средства Министарства трговине, туризма и телекомуникација биће искоришћена за реализацију прве фазе овог пројекта, док ће остатак средстава обезбедити локална самоуправа, било преко неких других пројеката или из буџета.
-Како пројекат већ имамо, као и сагласност Завода за заштиту споменика, сада предстоји расписивање тендера за извођача радова. Радиће се санација, реконструкција и конзервација бедема, изградња стазе до тврђаве и осветљење, као и летња позорница, која ће по пројекту имати 150 седећих места. Хисар ће добити један сасвим нови изглед какав и заслужује, са свим знаменитостима, истакао је Симоновић.
Члан Градског већа за културу, Милица Ерић, истакла је да је циљ реализације овог пројекта, на који су грађани дуго чекали, очување културног и историјског наслеђа града Прокупља.
-Сам комплекс Хисар, проглашен је за културно добро још 1961. године, а 1983. године је проглашен за културно добро од великог значаја за Републику Србију. Ту је црква Светог Прокопија, као и Југ Богданова црква, Спомен-костурница погинулим борцима у Другом светском рату. Даље, према врху Хисара, налази се плато великана, са бистама песника Рада Драинца и сликара Боже Илића, а ту је и споменик Алекси Савићу, као и задужбина „Савићевац“ и Југ Богданова кула, каже већница Ерић и додаје да је Град имао срећу да веома брзо дође до потребних средстава, како би се што пре почело са реализацијом пројекта.
-Циљ је да сачувамо културни идентитет нашег града. Из наведених историјских чињеница, видимо колики је значај целог комплекса, како за наше грађане, тако и за туристе који ће имати прилику да упознају историју и лепоте нашег града, казала је она и додала да је право уживање када са врха Хисара видите реку Топлицу која са три стране обилази утврђење.
Како истиче, цео овај комплекс, почев од новоизграђене зграде Дома културе, па све до врха Хисара, биће право место за многа културна дешавања, а посебно када се крене са манифестацијама на летњој позорници, што ће бити немерљив доживљај за посетиоце.
Народни посланик из Прокупља, доц. др Дарко Лакетић, такође је захвалан Министарству трговине, туризма и телекомуникација, што је препознало значај овог пројекта и жељу и вољу представника локалне самоуправе, као и жељу и вољу грађана да добију место на ком ће осетити дух славне средњовековне Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*