„Погачијада“ одушевила посетиоце

Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“ у Прокупљу, била је организатор „Погачијаде“, на којој су учествовали ученици из Пожаревца, Врања, Лесковца, Пирота, Алексинца, Блаца, Куршумлије и Ниша.

Отварајући ову ђачку манифестацију, заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, рекао је да је добро што су ученици многих пољопривредних школа, на једном месту, показали мноштво идеја и знања у прављењу пекарских производа.

-Прокупље је познато по вишњи, грожђу и производњи квалитетних пића. Надам се да ће у наредном периоду бити познато и по овој манифестацији. Да се у стручним школама много ради на практичном делу наставе, показују изложени пекарски производи, изјавио је Пауновић и додао да очекује да ова манифестација буде традиционална.

Он је похвалио руководство Школе, професоре и ученике што су овом манифестацијом, на најлепши могући начин, промовисали свој град и што су показали да су млади и пољопривредна производња, а посебно производња здраве хране, будућност Србије.

Директор Пољопривредне школе, Небојша Бјелић, изјавио је да је ово други пут како прокупачка Школа организује „Погачијаду“.

-Осим такмичарког дела, ову манифестацију смо искористили да ђаке завршних прокупачких основних школа, као и школа из Пејковца, Доњег Црнатова и Југбогдановца упознамо са образовним профилима који постоје у нашој Школи. Већ сада могу рећи да постоји велико интересовање за упис, изјавио је он и додао да су се на овим сусретима ученици међусобно дружили, а професори размењивали искуства.

Директор Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу, која је била генерални покровитељ “Погачијаде“, Драган Оровић, каже да ученици, након завршене средње школе, могу наставити своје школовање.

-Пољопривреда је таква грана привреде која тражи сталну едукацију и стицање нових знања. Да би се добила једна профитабилна производња, неопходно је применити нове технологије и нова научна достигнућа. Управо због тога, неопходно је да ученици завршних разреда средњих школа наставе своје школовање, рекао је Оровић.

По мишљењу жирија, најбољу погачу имали су ученици из Лесковца. Друго место припало је ђацима из Куршумлије, а треће из Пожаревца.

Сто су најбоље аранжирали ученици из Блаца. Друго место заузели су ученици из Алексинца, а треће из Пирота.

По гласовима посетилаца, најлепшу погачу имали су ученици из Пожаревца.

Своје производе на „Погачијади“ изложили су и пекаре „Паша“, “Чутура“, „Пионир“-погон у Прокупљу, „Топлички виногради“ из Гојиновца и „Боки фуд“ из Доње Топонице, „Ђукић“ и млекара „Лазар“ из Блаца.

На штанду Народног музеја, посетиоци су се могли упознати са културно-историјским знаменитостима Прокупља и Топлице.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*