Пољопривредна стручна служба а у служби грађана одговара на питања редакције

Пољопривредна стручна служба одговара на наша питања и питања грађана.  Колика су интересовања грађана који се баве пољопривредом, како је завршена „зимска школица“, који су савети за ове промене времена, како да се пољопривредна газдинства обезбеде у случају непогода, које су тренутне културе на територији Топлици као и неке нове врсте које су актуелне и занимљиве за пољопривреднике?

„Све већа је заинтеросованост, како регистрованих пољопривредних произвођача тако и оних који то нису, за сарадњу са Пољопривредном Стручно Службом Прокупље. Пољопривредни произвођачи се јављају у све већем броју за стручне савете, али и за савете и информације у вези подстицаја које даје Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а наравно и за све друге врсте подстицаја као што су подстицаји ЕУ, локалне самоураве и других донатора. Најчешће поштују савете струке, наравно у мери колико им то дозвољавају услови, како финансијски тако и временски.

Пољопривредна Стручна Служба Прокупље, сваке године одржава тродневни семинар за пољопривредне произвођаче, на коме се саветодавци као и гости, стручњаци из различитих области, труде да што боље информишу пољопривредне произвођаче о најактуелнијим темама из домена пољоприведне производње. Као и претходних година, и ове године је велики број произвођача посетио овај семинар, који се ове године одржавао у три Општине Топличког округа и то у Блацу, Прокупљу и Житорађи. У току та три дана семинару је присуствовало преко 150 пољопривредних произвођача, што је за нас из Пољопривредне Стручне Службе велика сатисфакција и свакако говори о томе да се струка ипак слуша и поштује.

Дуг временски период изузетно топлог и сувог времена, свакако није погодовало воћу које је требало да се припреми за зимско мировање. Произвођачи који су послушали савете саветодаваца ПСС Прокупље и резидбу обавили непосредно након бербе, а након тога и третирање воћа препаратима на бази бакра, сигурно су у већој предности, од оних на чије ће засаде овакве временске прилике оставити последице, које ће бити приметне у наредној вегетационој сезони. Предстоји нам основна обрада земљишта и основно ђубрење засада, а уколико произвођачи имају неке недоумице у вези са предстојећим актуелним радовима могу се јавити ПСС-у у Прокупљу или доћи лично у наше просторије у улици Василија Ђуровића Жарког бр.13, како би добили стручне савете.

Претходна вегетациона сезона нам је показала да у пољопривреди много тога зависи од временских и климатских услова на које човек не може, или пак врло мало може утицати. Једини начин да се производња обезбеди и макар делом поврате финансијска средства уложена у производњу је осигурање усева, плодова и животиња. Последњих година све већи број произвођача се и одлучује за осигурање своје производње, чему је у многоме допринео и Правилник о регресирању премије осигурања, по коме Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, регистрованим пољопривредним произвођачима врши повраћај премије осигурања у висини од 40%.

На територији Топличког округа, који је познат по узгоју Облачинске вишње и шљиве, које су, морамо нагласити доминантне воћне врсте које на овом терену дају изузетно високе приносе као и одличан квалитет, а и сами произвођачи имају висок ниво знања у узгоју ових култура, постоје пољопривредни произвођачи који се одлучују за увођење и узгој нових воћних врста на својим пољопривредним газдинствима. Саде се малина, купина, јагода, орах, леска, јабука, дуња, али у сваком случају случају доминантне воћне врсте остају шљива и Облачинаска вишња. Осим воћних култура, морамо напоменути да је Топлица некада била познато виногорје, па се и произвођачи, мада мањи број одлучује за садњу аутохотоне сорте грожђа Прокупац.

Пољопривредна Стручна Служба Прокупље, као носиоц развоја пољопривредне производње испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у наредном периоду има за циљ да успостави контакт са што већим бројем, како пољопривредних произвођача, тако и Удружења и Задруга чија је претежна делатност пољопривреда и својим саветодавно-стручним радом на терену допринесе унапређењу постојећих и помогне увођењу нових технологија у сам процес примарне пољопривредне производње, обнове пољопривредне механизације и опреме у свим гранама пољопривреде.“, казао је за наш портал, директор пољопривредне стручне службе Дејан Тонић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*