Права италијанска пица

Пица је најпре била сиротињски оброк, који се појавио на подручју Италије. Било је то обично, развучено тесто са надевом од парадајза.  Данас је један од главних специјалитета и омиљена храна већине гурмана, малишана и поборника „нездраве“ исхране, чак и омиљено јело Нинџа корњача (сетимо се). Постоји много рецепата за пицу, од најједноставнијег хлебног, па да оних са разним додацима и од различитих врста брашна. Пица која највише подсећа на ону праву, италијанску, треба да садржи следеће састојке:

–          230 ml топле воде

–          1 кашику шећера

–          25g свежег или 1 кесицу сувог квасца

–          3 кашике маслиновог уља

–          1 кашичицу соли

–          310g  брашна

Припрема се тако што се у топлу воду најпре размути квасац, затим дода шећер, маслиново уље и со, па се све то добро измеша. Ова смеса се помеша у брашно, а онда се умеси тесто. То тесто треба да одстоји 10 – 15 минута и то је довољно да нарасте дупло. Затим се тесто дели на четири једнака дела и премазује филом, по жељи. Пече се на температури од 220 – 240 степени, на највишој решетци у рерни, око 15 минута.

Пица је нарочито захвална врста теста јер се са њим може експериментисати и на тај начин се може угодити свачијем укусу – тесто се може премазати свежим парадајзом, парадајзом „из флаше“, сосом од парадајза, кечапом,… Затим можемо је спремати као вегетаријанску варијанту, без месних производа, или са много поврћа, са измућеним или разбијеним јајетом преко, са различитим сухомеснатим производима, различитим врстама сирева, са сланином, љутим папричицама, са печуркама или без њих, са маслинама или без њих. Може се послужити као медитеранска варијанта, са морским плодовима или као „сељачка пица“ са ајваром и чварцима. Постоји онолико врста пице, колико и различитих укуса, само би требало пустити машти на вољу и пронаћи свој омиљен.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*