Представљена књига о диви српског глумишта Милени Дравић


Народна библиотека „Раде Драинац“ за све љубитеље књижевности, али и поштоваоце лика и дела диве српског глумишта Милене Дравић, организовала је промоцију књиге, која говори о њеном животу и раду.

Монографија „Милена Дравић или кључ снова” друга је монографија у едицији „Филмске монографије” коју је прошле године покренуо Филмски центар Србије, у оквиру своје богате издавачке делатности. Ово луксузно српско-енглеско издање, које је штампао Службени гласник, има 364 стране. Чини га седам поглавља у којима је аналитично и са много занимљивих детаља представљен живот и стваралаштво Милене Дравић, једне од највећих филмских глумица Србије и некадашње Југославије. Монографија садржи бројне фотографије из богате каријере наше најпознатије глумице, а многе од њих су први пут објављене.

-Ретки су људи који остављају печат у историји, попут Милене, велике даме, врсне глумице, а пре свега изванредног човека. Ова књига је омаж њеном животу и раду. И поред тога што садржи блиставе моменте из Милениног живота и каријере, броји и вредне фотографије. Монографија је део захвалности вољеној Милени на свему ономе што нам је оставила у наслеђе, нагласила је аутор и приређивач ове књиге Анита Панић.

Монографија у првом делу представља више од 50 сцена из живота велике драмске уметнице, док у другом делу обухвата казивања њених колега, редитеља, позоришних критичара и познавалаца сценске уметности о њој.

Милена Дравић је 2013. године награђена статуетом „Јоаким Вујић“, а монографија је део те престижне награде.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*