Представљена Сабрана дела Гордане Тодоровић


У Народној библиотеци “Раде Драинац” представљена су Сабрана дела Гордане Тодоровић. Њих је приредила мастер књижевности и песникиња Милица Миленковић из Сврљига, која је на овај начин желела да завичајну песникињу врати у токове српске књижевности.

Она је на овом књижевном сусрету истакла да се о немерљивом таленту Тодоровићеве, говорило у песничким круговима њеног времена и да се са сигурношћу зна да јој се дивио и Бранко Миљковић.

-Овај велики песник је говорио да је Тодоровићева зрела песникиња и да је упркос њеној стидљивости, била један велики песнички ум, истакла је Миленковић.

Према мишљењу приређивача изложбе о овој песникињи, Јована Младеновића, ова Сабрана дела, са којима је Тодоровићева васкрсла, представљају писани споменик који јој је на врло плодотворан и леп начин подигла Миленковићева.

О књизи је, поред Миленковићеве и Младеновића, говорио и професор Филозофског факултета Горан Максимовић, који је, између осталог, истакао да је Тодоровићева једна од најталентованијих песникиња 20 века.

-Она је обележила српску књижевност неосимболизма, заједно са предводницима те генерације, Бранком Миљковићем, Васком Попом, Стеваном Раичковићем, Иваном В. Лалићем. Међутим, док су њени генерацијски песнички другови, деценијама били у средишту  пажње критичара, она  је остала готово заборављена после своје смрти. Овај подвиг прикупљања њене рукописне заоставштине, на који се осмелила Милица Миленковић, несумњиво ће допринети томе да поезија Гордане Тодоровић поново буде присутна и да се на известан  начин афирмише, нагласио  је професор Максимовић.

Публика у Библиотеци је на овом књижевном сусрету, имала прилику да, кроз презентацију, испрати живот и дело Гордане Тодоровић, али и да чује њену поезију.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*