Прокупачка Библиотека добила средства за отварање Спомен-собе „Драинац“

Народна библиотека „Раде Драинац“ у Прокупљу, добила је од Министарства правде Владе Републике Србије по основу одлагања кривичног гоњења, односно применом опортунитета, 835 хиљада динара за отварање Спомен-собе „Драинац“.

-Ово је још један важан пројекат за наш град. Изузетно смо задовољни што су наши пројекти препознати као пројекти од великог значаја. Спомен-соба, чије отварање је предвиђено за август, у којој ће бити изложене књиге великог српског песника Рада Драинца, биће свакако својеврстан споменик овом ствараоцу, али и место и прилика где ће се сусретати они, који ће славити његово име и дело. Веома је важно да су средства за отварање Спомен-собе одобрена баш у овој години, када Прокупље обележава два јубилеја, 50 година књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“ и 120 година од рођења овог великог песника. Поред досадашњих 14 пројеката, за колико су установе културе добиле новац у претходном периоду, ово је још један који је јако важан и који показује колико се у прокупачким установама културе озбиљно и квалитетно ради, рекла је члан Градског већа за културу Милица Ерић и истакла да је Град Прокупље увек прва подршка и ослонац запосленима у установама који се брину и чувају културне вредности нашег краја.

Радови на Спомен-соби, према речима директора Билиотеке Драгана Огњановића, почеће већ следеће недеље, како би били завршени до 20. августа, јер ће исту 27. августа отворити министар културе Владан Вукосављевић.

-Овај новац добили смо на јавном конкурсу за доделу новца, који тужилаштва прикупе на основу опортунитета. Важност нашег пројекта је препозната и веома смо задовољни због тога. Поред ових средстава, добили смо још 200 хиљада динара од Министрства културе и уз новац, који је Град Прокупље предвидео за ову намену, реализоваћемо пројекат у потпуности, рекао је директор прокупачке Библиотеке Огњановић.

Просторија у којој ће бити Спомен-соба величине је 54 квадрата и налази се у приземљу зграде „Занатског дома“ на главној градској улици, одмах уз зграду Народног музеја Топлице.

Директор Библиотеке наводи да је неопходно обавити молерско-фарбарске радове, отворити улаз са главне улице и увести расвету за поставку.

-Стална поставка ће садржати 15 тројезичних паноа (српски, француски и енглески језик), књиге, предмете, преглед Драинчевих књижевних сусрета, лаптоп рачунар и велики монитор, на коме би се емитовали мултимедијални садржаји о Драинцу. За смештај предмета потребне су једна велика и четири мање витрине. Уз сталну поставку, направила би се и мобилна тројезична изложба поводом 120 година од рођења Рада Драинца, објаснио је Огњановић.

Он је нагласио да ће по отварању Спомен-собе „Драинац“, Народна библиотека „Раде Драинац“, у сарадњи са Народним музејом Топлице, организовати посете прокупачких основаца и средњошколаца, туриста.

-Иако је уз Црњанског, Растка Петровића и Винавера, један од најзанчајнијих песника српске авангарде, не постоји никаква  стална поставка о песнику Драинцу. Отварање Спомен-собе „Драинац“, омогућило би да живот и дело Драинца буду стално доступни посетиоцима музејске поставке и Прокупље би постало једно од места у мрежи „Музеја књижевности“ у Србији, односно ужи део мреже „Музеја књижевности“ на југу Србије, уз поставке о Миљковићу и Сремцу у Нишу и Бори Станковићу у Врању, закључио је директор прокупачке Библиотеке Драган Огњановић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*