Прокупље добија Канцеларију за помоћ жртвама породичног насиља

Удружење Ромкиња „Освит“ из Ниша и Општина Прокупље започели су реализацију пројекта под називом „Повећање доступности социјалних услуга женама са искуством породичног и партнерског насиља на територији Топличког округа“.

Реализацијом овог пројекта, допринеће се унапређењу владавине права на локалном нивоу, повећању одговорности, транспарентности, ефикасности и делотворности локалних самоуправа и побољшању квалитета живота грађана, нарочито жена из рањивих група.

-Општина Прокупље отворена је за сваки вид сарадње за имплементацију, не само овог, него и других пројеката удружења грађана. Са нишким удружењем „Освит“ потписаћемо меморандум о сарадњи, а Општина ће, као и до сада, у складу са надлежностима и могућностима, пружати све видове помоћи за њихове пројекте, изјавио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић и додао да ће у Прокупљу бити отворена Канцеларија за заштиту жена од породичног и партнерског насиља.

Директорка удружења „Освит“, Ана Саћиповић, рекла је да ће овај пројекат, који ће трајати осам месеци, финансирати Швајцарска агенција за регионални развој.

-Отварањем СОС телефона у Прокупљу, оснажићемо жене Топличког округа да пријаве насиље у породици и да истрају у процесуирању насилника. Основни циљ овог пројекта је да се да допринос побољшању приступа локалних рањивих социјалних група, њиховим правима и потребама, путем бољег обезбеђивања њихове заштите, рекла је она и додала да се овим пројектом у наредних осам месеци желе створити услови за системску превенцију и заштиту жена од насиља.

У Канцеларији, која ће бити отворена у просторијама Већа Савеза самосталних синдиката у згради Дома културе, жене ће моћи на СОС број 0800 100 909, током целог дана и ноћи, да пријаве насиље у породици.

-У Канцеларији ће радити четири жене, које ће пружати одређени вид помоћи жртвама породичног насиља. Исто тако, жртве насиља добијаће два пута бесплатну правну и психолошку помоћ од стране стручњака из “Освита”, изјавила је Ана Саћиповић и додала да велики допринос у спречавању породичног насиља очекује од Центра за социјални рад, правосудних и других органа.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*