Разлика између деце – постоји ли идеална?

Родитеље који после првог пожеле још једно дете, често муче две недоумице – да ли ће друго волети као прво, и која је разлика између деце идеална. На прво питање је бесмислено давати одговоре, свако лично доживљава родитељство, али се може сажети у једном – љубав је једина ствар која се дељењем множи. А када је у питању разлика између деце, правог одговора нема.

Свако има своје разлоге због којих би му одређена разлика одговарала, па према томе и прави планове о проширењу породице. Ми ћемо вам, за случај да “вагате” како и када да планирате новог члана, помоћи да ту одлуку донесете.

Мала разлика – годину и по, две

Оваква разлика практично значи да ћете имати малтене две бебе истовремено. Дешава се да жене, планирано или непланирано затрудне само 3,4 месеца после порођаја. У том случају, прве године родитељства биће веома физички захтевне и напорне, биће вам потребна помоћ око деце/беба. Али, чим деца мало ојачају, биће права милина посматрати колико су блиски и колико се играју. Имаће слична интересовања, слично друштво, активности на које иду биће мање више усклађене, па ће вама организација живота бити бар мало лакша. Старије дете ће вероватно мање бурно проћи период доласка нове бебе, јер још ни не схвата промену која је дошла нити је сувише дуго “јединац”. Такође, вама ће бити лакше да нову бебу негујете, јер вам је све још свеже и “утренирани сте”, када је купање, дојење, храњење у питању.

План за преживљавање:

– Искористите сву могућу помоћ која вам се нуди, или је сами тражите. Одгајање двоје деце са веома малом разликом може да буде и напорније него одгајање близанаца.

Кућа не мора да буде у перфектном стању, преорјентишите снаге по реду важности, а деца и њихово добро су свакако први на листи, пеглање и гланцање подова нису.

– Иако је старије дете још мало, пробајте да свако од њих добије “парче” вас. Распоредите родитељске обавезе и од почетка гајите ритуале тако да увек једно од вас има специјално време појединачно са сваким дететом. Избегавајте поређења, лоше утиче на дечију крхку несигурност.

Средња разика – две до четири године

Мада је дете овог узраста релативно физички самостално – може да се обуче, свуче, једе, не носи пелену, с друге стране истраживања показују да највећи ривалитет влада између малишана код којих је разлика две године. Старије деце је таман почело да стиче свест о себи, и да гради позиције, па може да се уплаши да ће тај новостечени трон нова беба да му угрози. Љубомора може да буде веома изражена, а може да дође и до регресивног понашања, да дете опет тражи пелене, или да пије на флашицу за бебе. Кључ за решење овог проблема може да буде – укључивање, јер је дете довољно велико да припомогне, донесе пелену, крему за бебу, и тако се осети великим и важним. Деца са овом разликом и поред ривалства веома лепо и дуго се играју заједно.

План за преживљавање

– И вама ће требати мало времена да опет уђете у штос, а и старијем детету да преради нова бурна дешавања. Зато би било добро да славља поводом родјења бебе не буду преамбициозна, нити да се томе даје превелики значај.

– Гости често знају да одушевљени бебом забораве да похвале и дају подршку старијем детету, зато треба на време да упозорите госте или реагујете.

– Охрабрујте старије дете уместо да га грдите због љубоморе.

– Немојте планирати никаква велика догађања за њега у време рођења бебе – упис у вртић, одвајање од родитеља и сл.

Четири године и више

Стручњаци тврде, мада увек има изузетака, да када је старије дете има више од четири године, љубомора је мање изражена, јер дете бебу не осећа као претњу и самопоуздање му је већ формирано.

Ваше тело је стигло да се опорави од порођаја, али сте доста ствари око неге беба заборавили, или су се чак и препоруке промениле. Одвикли сте се од драстичне промене животног стила, неспавања и све вам то може тешко пасти. Такође, мање су шансе да ће ваша деца бити блиска, јер ће имати различито друштво, вероватно одрастати у другачијим условима, и ићи на различите активности. А опет, вама ће бити лакше да одгајате дете ако је старије већ довољно велико да му нисте толико физички потребни.

План за преживљавање

– Немојте имати превелика очекивања од деце, иако су “велики”, пажење бебе није њихова дужност. Боље им распоредите нешто од других обавеза које би у њиховом узрасту требало већ да имају.

– Трудите се да старијем детету посветите довољно пажње и да то што је оно “велико” не значи да неће бити мажено и вољено. Хвалите га и угодите му ситницама или ситним уступцима за које знате да му значе

– С обзиром на то да је разлика између ваше деце већа, потребно је да се родитељи “поделе” око ангажовања око деце – да би се испратиле њихове различите потребе и да ниједно не трпи због тога.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*