Реплика заставе „Гвозденог пука“ за пензионисаног генерала полиције Србије Братислава Дикића

 

 
 

Генерал полиције Србије у пензији Братислав Дикић, данас је са представницима Града Прокупља, обишао Спомен собу „Гвозденом пуку“. Добродошлицу су му пожелели начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, председник Скупштине Града Дејан Лазић и директор Шумског газдинства „Топлица“ Добривоје Милисављевић.

Овом приликом председник Скупштине Града Прокупља Дејан Лазић је пензионисаном генералу полиције Братиславу Дикићу уручио реплику заставе најодликованијег пука српске војске икада.

 

Част ми је и велико задовољство што имам прилику да вам уручим ову заставу. Као великом пријатељу нашег града, захваљујем вам се што сте баш данас овде и што имамо прилику да вам покажемо Спомен собу у којој су смештена бројна документа и фотографије најхрабријег и најодликованијег пука српске војске, рекао је Лазић и поменуо да је на данашњи дан 1999. године, за време НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, генерал Дикић био рањен на Косову.

Генерал Дикић је нагласио да је почаствован тиме што ће се међу његовим бројним одликовањима, наћи и реплика заставе чувеног „Гвозденог пука. Он је са  представницима Града Прокупља обишао и споменик Гвозденом пуку, који се налази испред Спомен собе.

Градоначелник Аранђеловић је овом приликом рекао да је споменик Другом пешадијском пуку откривен 2018. године, уз највеће државне почасти и у присуству великог броја грађана.

Поводом сто година од ослобођења Прокупља у Великом рату 1918. године, откривен je овај велелепни споменик Другом пешадијском пуку, познатијем по свом називу „гвоздени”. Он је био пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године, а прочуо се, и у историју ушао због јунаштва, којим је задивио и скоро све савезничке војске и њихове војсковође, владе и народе. На споменику су уклесана имена свих битака у којима је учествовао „Гвоздени пук“ у оба Балканска рата и у Првом светском рату и наведени су сви ослобођени градови 1918. године. Исклесана су и лица команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, француског пуковника Шарла Транијеа, као и Милунке Савић и Флоре Сандс. Имена јунака „Гвозденог пука“ уклесана су и на мермерним плочама у спомен парку, истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Испред споменика јунацима „Гвозденог пука“, председник Свесрпског савеза ветерана „Бојево братство“ Славољуб Љубисављевић, генералу Дикићу је уручио спомен медаље и то медаљу за рањавање „проливена крв за отаџбину“ и медаљу „за верност противтерористичком братству“. Спомен медаље од председника Свесрпског савеза ветерана, добили су и градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић за „победу у Првом светском рату“, и начелник Златан Миљковић за „100. година Албанске голготе“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*