Са данашњег скупштинског заседања: Усвојене одлуке од велике важности за живот и рад грађана Прокупља

????????????????????????????????????

На данашњем скупштинском заседању у Прокупљу, које је председник Скупштине Дејан Лазић, на предлог Градског већа, сазвао по хитном поступку, донете су веома важне одлуке за грађане Прокупља, међу којима је и предлог Одлуке о потврђивању Плана детаљне регулације изградње Привредне зоне „Хисар“, за чију градњу је дала подршку и Влада Републике Србије, на историјској седници одржаној у Прокупљу, у октобру месецу прошле године.
Како је данас на седници истакао заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, обзиром да се ради о једном од најважнијих пројеката, који ће омогућити привредни препород Прокупља и отварање нових радних места, Град Прокупље ће хитно почети изградњу приступних саобраћајница, канала за одвод отпадних вода и других потребних инфраструктурних објеката, како би се потенцијалним страним улагачима и инвеститорима створили повољни услови за почетак изградње њихових индустријских објеката на том простору.

-Ради се о простору од 16 хектара, а та површина је одлуком Владе Републике Србије из својине Републике пренета у својину Града Прокупља. На том простору биће формирана нова Индустријска зона, која ће бити веома привлачна за инвеститоре, казао је Пауновић.
Према његовим речима, изузетан саобраћајни положај, магистрални пут Ниш-Приштина, ауто-пут Ниш-Драч-Петља на 300 метара од Индустријске зоне је оно што ће привући стране инвеститоре да улажу у Прокупље.
-То би препородило прокупачки и топлички крај, рекао је Пауновић.
Он је нагласио да нова Индустријска зона представља значајан привредни и радни потенцијал прокупачког краја и подстицај за смањење незапослености.
-С правом се можемо надати да ће, захваљујући новој Индустријској зони, у којој ће многи, сада незапослени, наћи посао, незапосленост у прокупачком бити сведена на пет одсто, што је и просечан ниво незапослености у земљама Европске уније, нагласио је Пауновић.
-Уз помоћ Владе Србије, ми смо у протекле четири године успели да запослимо преко 2.000 људи, а сада се надамо да ће тај број бити много већи, што ће утицати на то да млади људи остану овде да живе, закључио је Пауновић.


Он је нагласио да је за опремање Индустријске зоне, Влада Србије обезбедила близу 500 милиона динара и захвалио се на таквој подршци у развоју овог краја, јер, како је рекао, Град Прокупље из својих средстава то никако не би могао сам да финанасира.
На данашњој седници усвојен је и предлог Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета Града за претходну 2018. годину, што је, како је истакнуто, неопходно да би се извештај о буџету комплетирао.
У наставку седнице, одборници су једногласно усвојили и предлог Одлуке о потврђивању Плана детаљне регулације „Градског гробља Ђуревац“ у Прокупљу, чијом ће се изградњом, као је речено, решити вишедеценијски проблем недостатка погребног простора на постојећем старом Градском гробљу.
Како је данас на седници Скупштине речено, у сусрет новој грађевинској сезони, потребно је хитно изградити неопходну инфраструктуру и обезбедити грађевинске дозволе, како би се омогућила бржа градња објеката на новом гробљу.
Данас је једногласно усвојен и предлог Решења о утврђивању права установљења стварне службености без накнаде у корист ЕПС-а, за парцелу на којој ће се градити 12 кућа за становање у ромском насељу Мала Губа у Прокупљу.


Ради се о неопходности изградње потребне инфраструктуре и довођења струје до овог дела ромског насеља, на коме ће, током ове грађевинске сезоне, бити саграћене куће које су пострадале у последњој поплави приликом изливања реке Топлице.
Реч је о другој фази пројекта градње, коју финансира Европска унија, а којим ће се знатно побољшати услови за живот Рома.
Током прве фазе тог пројекта, изграђен је заштитни бедем на Топлици, у дужини од 225 метара и Стражавачкој реци од 160 метара, чиме је трајно решен проблем плављења насеља Мала Губа и дела Индустријске зоне у којој је фабрика „Леони“, која упошљава око 2.000 радника.
-У току је парцелација земљишта и након изградње инфраструктуре и трафо-станице, почеће градња кућа за ромске породице, чуло се на заседању.
Скупштина је данас усвојила и оставку директорке Центра за социјални рад у Прокупљу Снежане Вукадиновић, а за вршиоца дужности директора те установе именован је Милан Лазић, дипломирани социјални радник из Прокупља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*