Садњу воћа не треба обављати када је температура у минусу

Временске прилике, које су неуобичајне за ово доба године, омогућиле су воћарима да посаде саднице различитог воћа. Саветодавац за воћарство и виноградарство у ПСС у Прокупљу, Милан Тошковић, изјавио је да садњу воћа не треба обављати када је температура у минусу.

-Да би се повећао проценат примљених садница, многи воћари обнављају своје засаде воћа у новембру и децембру. Основно ђубрење воћних засада је једна од обавезних агротехничких мера коју треба примењивати сваке године, како би принос и квалитет плода био добар, изјавио је Тошковић, који пољопривредницима препоручује говеђе или овчије стајско ђубриво као органско ђубриво.

Говорећи о тренутном стању озимих култура, саветодавац за заштиту биља у ПСС, Душан Грујић, рекао је да су на појединим парцелама примећени глодари.

-Током зиме, највећу штету засејаним озимим културама, које су током јесени на територији Прокупља засејане на површини од скоро 2.800 хектара, праве пољски мишеви, волухарице и хрчци, изјавио је он и додао да постоји више начина за заштиту од глодара.

Према речима Грујића, најбоља заштита се спроводи хемијским путем, односно постављањем мамака на бази родентицида и анти-коагуланата.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*