Сало на стомаку и угљени хидрати

“Имам трбушњаке само их не видиш од сала!”

Шаљива али веома истинита фраза коју често употребљавају особе које интензивно вежбају али још увек немају довољно истакнуте трбушњаке.

Прекомерна тежина, односно сало у одређеним деловима тела не мора да означава неправилну и нездраву исхрану.

Када је вишак у пределу стомака у питању, где знамо да се лепи све што поједемо, ствари у погледу мршављења не иду баш тако лако. Пре свега, потребно је да се физички активирамо, односно да у своју рутину вежбања укључимо праве вежбе које активирају баш ове мишиће абдомена, а нарочито да будемо дисциплиновани по питању исхране. На првом месту за избацивање увек су озлоглашени угљени хидрати. Међутим, нису баш сви угљени хидрати непријатељи витке линије, већ постоје они који заправо помажу у скидању сала са стомака.

Сало на стомаку можете измерити помоћну обичне траке за мерење тако што ћете је обавити око стомака.

Све преко 88 цм за жене и 104 цм за мушкараце се сматра абдоминалном гојазношћу.

У једној студији се чак спомиње да особе које имају већу телесну тежину од препоручене живе дуже. Студија је рађена на 11.000 одраслих особа у периоду од средине 1990-их до 2007. године.

Базирано на БМИ (Body Mass Index) препорукама телесне тежине ово је закључак истраживања. Резултати се пореде у односу на особе које имају нормалан БМИ (18,5 – 24,9):

БМИ испод 18,5 – Особе које имају мањак килограма имају 73% већу смртну стопу

БМИ преко 30 – Особе које су гојазне имају 36% већу стопу смртности

БМИ 25-29,9 – Особе које имају повишену килажу имају 17% МАЊУ стопу смртности

Уколико сте и ви међу онима који желе да скину тих пар килограма вишка, и салце у пределу стомака вас посебно излуђује, а ипак нисте спремни да се одрекнете свих својих омиљених намирница, онда ће вам бити интересантно шта нутриционисти на темељу истраживања имају да кажу на ту тему.

Наиме, стручњаци у вези са тим истичу учинковитост и позитиван утицај по организам, односно по килажу, оних угљених хидрата који обилују растворљивим влакнима. Многобројна истраживања на ову тему су показала да се конзумацијом растворљивих влакана, можемо ослободити оног непријатног вишка килограма на стомаку и/или око стомака.

Да појаснимо – угљени хидрати са нерастворљивим влакнима брзо прођу корз организам, и јако краткотрајно задовољавају наш осећај глади, након чега имамо још израженију потребу за храном. Са друге стране, они са растворљивима нас знато дуже држе ситима, плус поспешују рад сиситема за варење, што је такође важно код процеса мршављења. Посебно треба нагласити да растворљива влакна доприносе разбијању масноћа у пределу стомака.

Неке од намирница које се убрајају под ову категорију растворљивих влакана јесу: Овсена каша, пасуљ, сочиво као и поврће или воће попут: јабука, лимуна, карфиола. Ту је и јечам, леблебије, житарице целог зрна. Чак је и паста дозвољена, као је припремите правилно.

Дакле, уз калоријски дефицит, тренинг и здрав биоритам, ако желите да смршате – обавезно у своју исхрану укључите угљене хидрате богате растврољивим влакнима, који ће вам помоћи не само да изгубите килограм у пределу стомака, већ ће вас учинити да се осећате млађим, енергичнијим и полетнијим.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*