Само матуранти могу у иностранство

 Данас је донешен нови закон у вези са извођењем школских екскурзија. До сада су ученици виших разреда основних школа, званично, ишли на екскурзије по Србији, док су матуранти неретко путовали и у иностранство, наравно,  осмаци су ретко даље од Црне Горе. У средњим школама је ситуација нешто другачија. Наиме, постала је пракса да ученици трећег и четвртог разреда средње школе иду на екскурзије ван наше земље, а у „бољим“ школама, чак и ученици првог и другог разреда.

Министар просвете Младен Шарчевић је у више наврата најављивао промену закона у вези са извођењем школских екскурзија, а као разлог томе наводи се ризик за извођење млађе деце из земље, без присуства родитеља, као и високе цене тих аранжмана, које родитељи тешко могу да испрате и приуште. 

Нови закон подразумева, између осталог, да ће од идуће школске године ван наше државе на екскурзије моћи да иду само ученици осмог рзреда и ученици четвртог разреда, у средњим школама, тј. само матуранти. Циљ ове промене је, такође, и глобално подизање свести везано за туристичке дестинације које нуди наша земља, као и подробније упознавање ученика са лепотама које поседује њихова држава. 

На развоју локалног туризма се ради већ годинама, а измена овог закона јесте још једна нова могућност да се допринесе развоју истог. Не смемо губити из вида да је од пресудног значаја безбедност наше деце, те овај закон, у том смислу, иде у прилог и родитељима и наставницима. Срећа је што живимо у предивној земљи, која има ште да „понуди“, па школске екскурзије неће изгубити ни на лепоти забаве, ни на едукативности, ни на важности.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*