Санација палеонтолошког локалитета Пребреза – најављена нова истраживања

 

Стручњаци Природњачког музеја из Београда и запослени у прокупачком ЈКП “Хамеум” почели су процену и санирање штете нанете недавним поплавама палеонтолошком фосилном налазишту  “Пребреза” код Блаца.

-Водена бујица је нанела велику штету локалитету, део приступног пута је однет, као и мостић преко “Глувог потока”, оштећени су рукохвати дуж силазне стазе, клупе, столови, али што је најважније витрине са репликама фосила су остале неоштећене, казали су у “Хамеуму” и нагласили, да тај у свету јединствен локалитет током године посети много туриста из наше земље и иностранства.

-У току је санација терена, обнова путоказа и пешачких стаза како би људи поново овде могли да долазе, казала је Ана Церовић руководилац Споменика природе “Пребрза”.

Према њеним речима вода је доста тога однела али је и открила, па су стручњаци Природњачког музеја из Београда најавили нова истраживаања чим се ситуација са корона вирусом смири.

На овом светски признатом локалитету 1996. године први пут су откривени фосилни остатци ретких животиња старих од 14 до 16  милиона година. Ту су пронађени окамењени остаци мастодонта – претка слона, хијене и газеле, као и предака антилопе, жирафе, неких врста птица  и других животиња које данас живе у жарком појасу.

Археолози су у Пребрези пронашли и остатке биљних врста карактеристичних за тропске пределе, чиме је научно доказано да су Европа и Африка некада биле један континент.

На том подручју су откривени остаци 12 врста крупних сисара, а међу њима и неколико врста које до сада нису биле познате науци као што су миоценска хијена и газела, казала је  Ана Церовић.

Налазиште “Пребреза” се простире на површини од око једног хектара, а посебну пажњу су привукли пронађени делови бутне кости и карлице мамута и остатак скамењене птице која лежи на јајима, што указује на то да се на том подручју десила нека изненадна природна катастрофа у којој су животиње страдале, попут ерупције вулкана.

“Пребреза” је под заштитом државе, а бројни фосилни остаци са тог локалитета чувају се и у Природњачком музеју у Београду и Народном музеју Топлице у Прокупљу, док су њихове реплике изложене у 18 стаклених витрина на самом налазишту.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*