Шаргарепа-чување током зиме и пролећа

Шаргарепа -чување – Правилно одређивање технолошкезрелости шаргарепе и времена вађења од битног је значаја задужину чувања, односно интензитет вењења, прерастања и труљења у току чувања. Технолошка зрелост наступа када најстарији листови почну физиолошки да одумиру.Тада је транслокација асимилатива из листова у задебљали корен завршена и истовремено престаје  синтеза шећера и каретеноида. То је оптимално време за вађење шаргарепе.

Уколико се шаргарепа не извади у технолошкој зрелости, могућа је ретровегетација, нарочито ако је кишовито време, па се појављују нови листови. Ти листови се развијају на рачун хранљивих резервних материја корена, чиме се умањује његова нутритивна вредност, принос и способност дужег чувања.

Берба током октобра, код корена намењених дужем чувању, даје добре резултате ако температуре нису још увек сувише ниске, а биљке су још увек у доброј кондицији тј. са делом лисне масе на себи, која омогућује лакшу бербу.

Шаргарепа- црна пегавост- болести шаргарепе – третманбиљака.-Нагњеченост, огреботине, огуљивање и другеповреде смањују или слабе заштитни слој што повећаваинтензитет губитка воде. Губитак воде из корена шаргарепе већи од 8% може да доведе до губитка боје, смањењахранљиве вредности, губитка витамина, повећањаосетљивости на ниске температуре и друге физиолошкепроцесе разградње, повећања интензитета напада болести и убрзаног старења.

Шаргарепа може да се чува у хладњачама, при високојрелативној влажности 95-100% на температурама од 0-1 Ц у току 4-5 месеци. На температури од 0,5 Ц и 97 % релативневлажности могуће је очувати шаргарепу свих 5 месеци.

Чување током зиме

Млада недозрела шаргарепа чува се током 4-6 недеља, при 0 Ц, ако је предходно обављено хлађење.

Шаргарепа у везици, са лишћем, може да се чува 3 недеље на 0 Ц или током 10 дана на 5 Ц. Губитак влаге доводи до умањења масе, чврстине и квалитета  извађених корена, који када се продају на основу тежине, губе у новчаном приходу.

Шаргарепа може да се успешно чува заједно са другимповртарским врстама које су компатибилне, као што су :

-цвекла,

-купусњаче,

-салата,

-празилук.

Шаргарепа може да се чува у траповима, подземним и надземним и у спремиштима. Приликом трапљења измеђукорена шаргарепе може да се стави слој чистог умереновлажног песка. Песак спречава ширење болести, убрзано испаравање воде и претерано загревање корена у трапу. У Немачкој се уместо песка употребљава слама и струготина. Дуж трапа и по вертикали, на сваких 1,5 – 2 м, мора да се осигура вентилација, било шупљим керамичким цевима или дрвеним летвама. Чување у спремиштима подразумеваподно чување на гомили или у разастрте слојеве по полицама тј. сталажама.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*