Састанак са представницима локалне самоуправе и штабова за ванредне ситуације

 

 

 

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Бојан Јоцић одржао је данас у Прокупљу састанак са командантом и начелницима штабова за ванредне ситуације Топличког управног округа, на којем су разматране мере које треба предузети у наредном периоду како би се смањили ризици и штета од евентуалних поплава и других ванредних ситуација.

Јоцић је истакао да је састанак организован на иницијативу министра Александра Вулина и да су представници његовог Кабинета и Сектора за ванредне ситуације данас у Прокупљу, након обиласка Врања и других градова широм Србије.

-Министарство унутрашњих послова кренуло је у једну свеобухватну борбу за безбедност грађана, која ће се одразити кроз све аспекте живота у Србији. Ових дана смо сведоци да је Министарство унутрашњих послова нанело јак ударац организованом криминалу, али осим тога кренуло се и са појачаним активностима у циљу потпуне безбедности наших грађана кроз превентивни рад Сектора за ванредне ситуације, изјавио је државни секретар Министарства унутрашњих послова, Бојан Јоцић.

Како истиче Јоцић, по налогу команданта Штаба за ванредне ситуације, Александра Вулина, представници Сектора за ванредне ситуације ових дана обилазе све округе у Србији, како би се дефинисали сви кључни проблеми. Он додаје да ће се решења тражити у локалним самоуправама, које у својој надлежности треба да предузму мере и  превентивно делују у циљу спречавања последица евентуалних несрећа, као што су пожари, поплаве, велике временске непогоде и друге ванредне ситуације, нагласио је Јоцић.

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић изразио је задовољство што је Град Прокупље домаћин састанка у организацији Министарства унутрашњих послова и Сектора за ванредне ситуације, чија је тема безбедност становништва, начин и ефиксност деловања у ванредним ситуацијама.

-Циљ нам је да превентивним мерама обезбедимо што боље услове за деловање у ванредним ситуацијама, како би се избегле последице и максимално заштитило становништво и имовина грађана. У Прокупљу је на снази ванредна ситуација, како због актуелне пандемије Ковид 19, тако и због поплава, које нас годинама не заобилазе. Зато морамо да делујемо у сарадњи са другим локалним самоуправама и уз координацију и сарадњу са Сектором за ванредне ситуације и Министарством унутрашњих послова, казао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и истакао да је и циљ данашњег састанка сагледавање потреба свих општина Топличког округа и Града Прокупља, како би се у наредном периоду што ефикасније радило на терену.

Начелник Штаба за ванредне ситуације, Лука Чаушић је овом приликом додао да је акценат стављен на идентификацију критичних тачака и на проналажењу адекватних решења. По његовим речима, негде је само потребан агилнији рад комуналних служби, негде су потребна одређена мања улагања, док су негде потребна капитална улагања за која је неопходна помоћ државе.

-У том смислу ми ћемо након ових састанака приступити изради акционог плана, јер да спречимо пожаре и поплаве не можемо, али можемо да допринесемо да наши грађани буду мирни следеће године, када дође до таквих ситуација, казао је Чаушић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*