Саветодавци у служби пољопривредника

Један од основних начина рада саветодаваца у Пољопривредно стручној служби Прокупље јесте рад са регистрованим пољопривредним газдинствима на кућном прагу и њиховим парцелама, изјавио је в. д. директора ове службе Дејан Тонић и нагласио да су током прошле године реализовани, а у појединим областима и надмашени, плански задаци у односу на претходне године.

Саветодавци из области ратарства, сточарства, воћарства и виноградарства и заштите биља, у 2018. години, на територији Топличког округа обишли су 943 газдинства. Разне видове стручне помоћи саветодавци су пружали и у просторијама службе.

-Осим давања савета из области ратарства, воћарства, виноградарства, заштите биља и сточарства, запослени су свакодневно пружали помоћ пољопривредницима у попуни неопходне документације за доделу субвенција за куповину пољопривредних машина и опреме, репроматеријала и по другим основама, изјавио је Тонић и додао да је овај вид помоћи затражило 479 топличких регистрованих газдинстава.

Велики значај придавао се едукацији и стручном усавршавању, како саветодаваца, тако и пољопривредника.

Током прошле године, одржано је 77 предавања, 51 трибина и 27 радионица. Највећи број ових предавања одржан је у сеоским срединама.

-Без сталног усавршавања и стицања нових знања, нема напретка. Због тога је важна едукација пољопривредника. Нема тржишно одрживе пољопривреде без примене нових научних достигнућа, технологија, истраживања захтева тржишта и свакодневног рада на имањима, воћњацима и шталама, рекао је Тонић и додао да су изузетну помоћ у реализацији стручног усавршавања пољопривредника имали од стране руководства Града Прокупља.

На сајту прокупачког ПСС огласе за продају и куповину пољопривредних производа, машина, домаћих животиња, земљишта дала су 143 пољопривредника.

-Несебичну помоћ у раду имали смо од стране надлежних из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, пољопривредно стручних служби из многих градова и општина Србије, научних установа, фарми и свих локалних самоуправа Топличког округа, закључио је в. д. директора ПСС у Прокупљу Дејан Тонић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*