Снежни покривач заштитио озиме културе од мраза

Снежне падавине добро су дошле засејаним озимим културама, које су на територији Прокупља током јесење сетве засејане на површини од близу 2.870 хектара.

Саветодавац у Пољопривредно стручној служби Прокупље за ратарство, Радован Бјелица, рекао је да је снежни покривач најбоља заштита за посејану пшеницу од измрзавања.

-Вишеструко је добро за озиме културе што је падао снег. Осим заштите од измрзавања никлих изданака пшенице, снежне падавине допринеће да у земљи буде довољно влаге и да се омогући ницање озимих култура на парцелема које су посејане после оптималног рока, рекао је Бјелица и препоручио ратарима да након отопљавања снега обиђу своје парцеле и виде у каквом се стању налазе.

Он је ратарима препоручио да у другој половини фебруара обаве прву, а у првој половини марта другу прихрану минералним ђубривима КАН и УРЕА.

-Свим пољопривредницима, а самим тим и ратарима, саветовао бих да у циљу већих и квалитетнијих приноса и финансијских уштеда, изврше анализу земљишта, ако то до сада нису урадили, каже Бјелица и напомиње да је анализа бесплатна и да се може одрадити у просторијама ПСС у Прокупљу, које се налазе у Бизнис инкубатор центру.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*