Сорта „прокупац“ бренд града Прокупља!

Сорта грожђа „прокупац“ традиционално се гаји на просторима Топлице. Ова сорта је бренд не само Прокупља и Топлице, него и Србије, рекао је отварајући манифестацију „Дани прокупца“ заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, коју је уз помоћ Града Прокупља и Туристичке агенције „Тера Травел”, организовало Удружење грађана „Волимо Јастребац“.

Према речима Пауновића, локална самоуправа препознала је значај организовања једне овакве манифестације, а све у циљу унапређења производње грожђа и вина, јер за то постоје идеални природни услови, вредни људи, добри домаћини и искусни виноградари.

У свом говору, он је напоменуо да Прокупље и сорта „прокупац“ имају заједничко порекло имена, по Светом Прокопију.

Ова, прва по реду, привредно-туристичка и културна манифестација је један почетак озбиљније производње грожђа и вина, какву смо имали половином прошлог века, закључио је Пауновић.

Процењује се да се средином прошлог века на територији града Прокупља винова лоза гајила на површини од близу 5.000 хектара.

Благослов овој јединственој манифестацији дао је старешина цркве Светог Прокопија, отац Никола Илић, који је нагласио да се на свим хришћанским трпезама увек служило манастирско вино.

Чокот и винова лоза су свете биљке. Због тога их треба чувати и обнављати, а посебно неговати нашу сорту „прокупац“, изјавио је он.

Члан удружења „Волимо Јастребац“, Александар Милановић, истакао је да се Прокупчани и Топличани поносе брендом „прокупац“.

Овом манифестацијом желимо да покажемо све знаменитости које нам је Бог дао, и вредне и гостољубиве домаћине. Са овим мини сајмом вина крећемо у једну велику туристичку офанзиву, јер добронамерним људима и туристима овај део Србије много тога може да понуди и покаже. Од прелепих шумских предела, лековитих бања, природних споменика, манастира, историјских споменика и многобројних манифестација које се организују и одржавају током целе године… Сада желимо да развијамо и вински туризам, рекао је Милановић.

Генерални спонзор манифестације била је винарија „Доја“ из блачког села Доња Јошаница, чији виногради се подно Јастрепца простиру на површини од 25 хектара. Највеће површине налазе се под аутохтоном сортом „прокупац“.

Ова винарија наставља вишегодишњу традицију породице Тодић, која је започета 1879. године.

„Прокупац“ је специфична сорта која има своју аутентичност и оргиналност и због тога треба да се чува и гаји. Топлица има све предиспозиције за један још већи замах развоја виноградарства, изјавио је власник винарије „Доја“ Горан Тодић, коме у послу помаже супруга, проф. др Славица Тодић, шеф Катедре за виноградарство Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Он сматра да је ово јединствена шанса да се Прокупље и Топлица нађу на винској мапи пута и да се крене са развојем винског туризма.

За ову манифестацију уприличена је изложба о виноградарству и производњи вина у Топлици под називом „Прокупац“. Изложбу је отворио директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, који је истакао  да је у Прокупљу, после Првог светског рата, у периоду од 1922. до 1929 године, засађен 1,5 милион чокота, а од 1930. до 1941. године имали смо 273 хектара под виновом лозом.

Посетиоци манифестације, у ресторану „Гастро бар“, присуствовали су изложби и дегустацији вина. Широку лепезу вина изложила је винарија „Топлички виногради“ из Гојиновца, „Доја“ из Доње Јошанице, „Малетић“ из Велике Плане и прокупачке винарије „Сокић“, „Вучковић“ и „Аранђеловић“. Презентацију свог рада имала је и Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“.

Организатори и учесници „Дани прокупца“ посетили су и споменик посвећен јунацима “Гвозденог пука”, цркву Светог Прокопија, винограде и винарију “Доја“.

У културном делу програма, учествовао је Дечији хор „Сањалице“ Дома културе, Драган Огњановић и Миливоје Крстић.

[ngg src=“galleries“ ids=“91″ display=“basic_thumbnail“]

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*