СРБИ СЛАВЕ ИВАЊДАН

Заштитник кумства и девојачки празник празнује се у смеху и весељу, а која жели удају и бебу нека уради ово!

Српска православна црква и њени верници сутра славе Ивањдан, рођење светог Јована Претече и крститеља Исуса Христа.

Уз Христово и Богородичино, то је једно од три света рођења које празнује Црква. Свети Јован Претеча био је један од пророка јеврејске секте Назарећана. Према хришћанском учењу, он је крстио Исуса Христа у реци Јордан. Срби га посебно поштују и као заштитника кумства и побратимства.

Народно празновање Ивањдана потиче из претхришћанског периода, од ратарског култа у којем се слави сунце када у време летње дугодневице исијава највећу снагу, као и почетак жетве. У предвечерје тога дана, у многим словенским крајевима палиле су се по брдима ивањске ватре (кресови) око којих се играло и певало.

Народни обичаји и веровања

 Међу низом предивних старих српских обичаја на овај дан издваја се брање лековитих трава и плетење венаца од ивањског цвећа. Девојке на сутрашњи дан свака у свој венац уплићу и по једну црвену ружу.

Срби верују да је сутрашњи дан толико велики празник да се сунце трипут зауставља. 

Верује се и да вода на сутрашњи дан добија посебну моћ, па се сви купају у рекама, потоцима, језерима. Биље и траве имају појачана лековита својства. Зато се бере лековито биље и плету венци, које се чува у кући као лек против разних болештина.

Како да нероткиње роде дете

 На истоку Србије верује се да се нероткиње, које жарко желе потомство, на данашњи провлаче кроз венце од јованове траве, а онда се купају у реци не би ли вода спрала урок. Верује се и да ако желе успешну трудноћу и здраву бебу, жене сутра треба да посете све које носе име Стана или Станка.

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*