Српска делегација са доц.др Дарко Лакетићем у Риму; Рим : И Срби и Италијани су жртве НАТО бомбардовања

Научни скуп „Жртве осиромашеног уранијума – година после четврте Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будуцност“, одржан је у Риму а организовали су га италијанско удружење „Жртве осиромашеног уранијума“ и „Војна опсерваторије у Одељењу италијанске Одбране“.

Српску делегацију предводио је председник Комисије Скупштине Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана наше земље Дарко Лакетић. Он је изнео податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан, на примерима истраживања у више села, као и истраживању о роденима после 1999. године.

Лакетић је нагласио да Комисија Скупштине Србије сакупља документацију управо следећи методологију из Извештаја италијанске Комисије, прикупља се медицинска документација из болница, медицинских центара, а урађена је медицинско-научна студија, где је анализирано здравствено стање деце и учесталост малигних обољења сваке генерације на групи деце од пет до девет година.

За портал Прокупачких вести др Лакетић је изјавио да је и Рим званично препознао последице НАТО бомбардовања и да се са овом борбом утврђивања тек заправо почиње. ”Осим што је наш југ Србије одувек давао храбре војнике , нажалост у новија времена је ту порест оболелих од малигних обољења посебно код деце”, казао је др Дарко Лакетић.

С тог скупа је поручено да је време да се чује истина и да НАТО никада више не би смео да користи осиромашени уранијум.

„Тражимо од Европе да помогне погођенима последицама НАТО бомбардовања, да у европским седиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и оболелима. Јер трпе и Италијани и Срби“, рекао је Доменико Ледеро из италијанске Војне опсерваторије.

Говорници из Италије подсетили су и на стравични здравствени биланс италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом – 373 преминула и више од 7.500 оболелих.

Подсетили су и да су оболели и породице преминулих добили на стотине пресуда.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*