Старији и млађи ученици брљирали на литерарном конкурсу у Прокупљу

 


Основна школа ,,Никодије Стојановић Татко“ из Прокупља организовала је, четврти по реду, међународни литерарни конкурс ,,Књига је највреднији споменик у срцу онога ко чита“. На конкурс су пристигла 42 рада из Србије, Црне Горе и Републике Северне Македоније.
– Када су у питању прозни радови, одговори на задату тему били су прилично богатији стилски и изражајно у односу на поезију у којој је било нагомилавања стихова, а чак и граматичких грешака. Похвалиле бисмо старије узрасте који су показали изузетну оригиналност у идејотворству, када је проза у питању, а одабрали смо оне радове, који су се издвојили једноставношћу и лепотом у грађењу приче. То су радови који нису састави, већ далекосежне приче са фабулом и то их издваја.
Књига је стављена у савремени контекст, у време мобилних телефона, али јој је дата предност у односу на њих. Што се поезије тиче, врцави дечји стихови увек пробуде позитивне емоције, а прочитали смо и неке несвакидашње риме.
Похваљујемо поезију на македонском језику за мелодичност стихова. Савет осталим младим литерарцима је да истрају и да, како у животу, тако и у писању, не гомилају сувишно, јер лепота лежи у чистоти изражавања, у једноставности, саопштили су из комисије која је прегледала литерарне радове старијих разреда и која је радила у саставу: Ивана Ђурковић, књижевница, Данијела Миладиновић, професор српског језика и књижевности и Александра Тодоровић, мастер филолог.
Што се тиче резултата конкурса, кад је проза у питању, прво место припало је Јовани Глиџић из ОШ „Стефан Немања“ Ниш, друго Новаку Стојићу из ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац и треће Николи Јеж из ОШ „Милош Црњански“ Нови Сад.
Кад је поезија у питању, прво место припало је Дамјану Стефанову, ученику шестог разреда ООУ „Лазо Ангеловски“, друго Тари Поњевић, ученици седмог разреда ОШ „Савремена“ Београд и треће Даници Николић, ученици шестог разреда ОШ „Др Јован Цвијић“ Смедерево.
Жири за млађе разреде, радио је у саставу: Весна Ристовић, професор разредне наставе и књижевница, Силвана Кандић, професор разредне наставе и Јелена Бабић, професор разредне наставе, писац за децу и одрасле и просветни саветник.
– Мањи број радова није написан самостално. Поред тога, било је и радова који нису одговарали теми. Учесници конкурса су кроз писани рад изразили своја размишљања и импресије на дату тему. Већи број послатих радова је био веома квалитетан, како садржински тако и стилски, па је пред нама био врло тежак задатак, казали су из жирија.
Што се тиче прозе, прва места су припала Софији Коцић из ОШ „Никодије Стојановић Татко“ Прокупље и Ањи Пешић из ОШ „Вук Караџић“ Књажевац, друго Николини Леонтијевић из ОШ “ Милан Муњас“ Уб и треће Теи Тасић из ОШ „Вук Караџић“ Врање.
За поезију, прво место освојио је Јован Антић из ОШ „Душан Радовић“ Ниш, друго Николина Бабић из ОШ „Никодије Стојановић Татко“ Прокупље и Петра Филиповић из ОШ „Иво Андрић“ Ниш, а треће Симона Миланова из ООУ „Васил Главинов“, Велес, РС Македонија и Матија Ојданић из ОШ „Никодије Стојановић Татко“ Прокупље.
Конкурс у име школе, организовали су Љубомир Вукићевић, директор, Љиљана Суботић, професор српског језика и књижевности и Љиљана Соколовић, професор разредне наставе.
– Честитамо свим награђеним ученицима који читањем и стваралаштвом оплемењују овај свет. Честитамо и њиховим менторима на подстицању дечјег читалаштва и стваралаштва. Захваљујемо жирију на свесрдној помоћи и издвојеном времену, саопштили су организатори.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*