СВЕТСКИ ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА

Сваке године на иницијативу Међународне асоцијације запревенцију самоубиства уз подршку Светске здравствене организације, са циљем да се скрене пажња јавности на самоубиство као један од водећих узрока преране смрти којије могуће спречити.

У Србији стопа самоубиства је изузетно висока (19,5) и сврстава нас на 13. место у свету.Нарочито је забрињавајуће стање у Војводини, у којој је стопа самоубиства у 2011. години била 30 на 100.000 становника у последњих 10 година.

Самоубиство најчешће извршавају особе старије од 50 година .Најчешћи разлози су усамљеност, а самоубиства се највише догађају у пролеће или почетком лета, јер се, тада „буди природа“ па онај ко је депресиван тада осећа и већи притисак.

Људи који изврше самоубиство једно време пре смрти показују неке од следећих знакова: промене личности- тужни су, повучени, осетљиви, нервозни, уморни, неодлучни, безвољни, некад узнемирени и хиперактивни; промене понашања- не могу да се сконцентришу на посао, школу, редовне обавезе, незаинтересовани су за свој изглед; промене у спавању- претерано дуго спавају или имају несаницу, буде се јако рано ујутру, имају ноћне море; промене у навикама исхране- немају апетита и слабе, или превише једу.  

Људи који могу да допринесу превенцији самоубиства су: радници здравствене и социјалне заштите, истраживачи, наставници, полиција, новинари, верски и културни лидери, волонтери, рођаци и пријатељи погођени суицидалним понашањем.

Важну групу заштитних фактора чине и здрави животни стилови- одржавање правилног начина исхране, редовна физичка активност, добар однос спавања, одмора и активности, непушење, неупотреба алкохола и другихи легалних супстанци које стварају зависност.

Циљ обележавања Светског дана превенције самоубиства прилика је да се људи уједине и предузму мере, као што су адекватно лечење особа с менталним обољењима, брига о особама које су покушале самоубиство.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*