Трибина о насиљу над женама

„Борба против насиља над женама“, тема је трибине која је данас одржана у Центру за социјални рад у Прокупљу, у оквиру кампање „16 дана активизма“ и реализације Ромактед програма.
Стручни радници Центра за социјални рад, педагог Александра Стојановић и психолог Срђан Анђелковић, упознали су присутне са појмом „насиље у породици“ и овлашћењима које ова установа има у случају пријаве насиља.
-Данас се отвореније говори о овој теми, са циљем да се жене оснаже и пријаве насиље. У том случају, Центар за социјални рад предузима прве кораке да заштити жртву насиља. То значи да ће радник саслушати жртву, проценити ризик и обезбедити привремени смештај. Такође, ова установа је овлашћена и да економски и социјално оснажи жену која је претрпела насиље у породици, али и да случај пријави надлежним органима, казала је педагог Александра Стојановић.
-Повезаност Центра за социјални рад, полиције и тужилаштва је од великог значаја у борби против насиља у породици, тако да се на месечном нивоу, по потреби, организују састанци представника ових установа. Закон о спречавању насиља у породици, омогућује полицији превенирање насиља. То значи да ће, уколико постоје претње, сумње, наговештаји да ће се десити насиље, полиција изрећи мере као што су забрана комуникације, исељење из стана, како би се спречила евентуална могућност да дође до насиља. Усвајањем нових закона, држава је најозбиљније приступила спречавању насиља у породици, али је на сваком појединцу да препозна насиље, пријави и допринесе да не дође до трагичног исхода, истакао је психолог Срђан Анђелковић.
Од почетка године, у Србији је убијено 28 жена, а у 15 случајева убистава није било ранијих пријава насиља у породици.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*