Трибина о позоришту у оквиру Културног лета

Глумци из Прокупља, који иза себе имају велики број улога и награда, а који су добар део свог живота провели на “даскама које живот значе” у свом родном граду, пренели су своје утиске окупљенима на трибини, коју је Дом културе организовао поводом 100-годишњице прокупачког позоришта. Овај пут са публиком су о својим почецима, лепим и тешким тренуцима, разговарали Мирослав Мики Јовић и Данило Дача Петровић из Народног позоришта у Нишу и Тијана Петровић из Аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“ у Прокупљу.

Они су се, са великим задовољством, подсетили важних тренутака, који су везани за њихове почетке, најдраже улоге, бројне награде и представе, као и колеге, који су им били узор и подршка.

Мирослав Јовић је овом приликом истакао да велику захвалност у свом напредовању у глуми, дугује позоришном редитељу Храниславу Драгутиновићу и да се увек радо сети његових савета, који му, како каже, и дан данас помогну да себе на сцени да у пуном светлу.-Гостовао сам у многим градовима широм света, али кад дођем у прокупачко позориште, где сам први пут заиграо на сцени, осетим трему и данас. То је неко лепо осећање и оно показује колико ми и сада значи сваки наступ у родном граду. То је одговорност према овдашњој публици, коју веома ценим и за коју и сада волим да играм, кад год имам прилику за то, нагласио је Јовић.

Његов млађи колега, Данило Петровић, који је такође поникао на прокупачким „даскама које живот значе“, наглашава важност редитеља Зорана Цветковића у његовом глумачком стасавању и напредовању.

-Он је био ту кад год би нам нека помоћ била потребна, у сваком смислу те речи, а професионално посебно. Радили смо тимски, бодрио нас је увек и поносио се нашом игром на сцени. Много тога смо научили од њега, али је он увек истицао да смо све што смо урадили, успели пре свега и захваљујући свом таленту, вредном раду, истрајности, али и вољи и жељи да увек дамо свој максимум, рекао је глумац Данило Петровић.

И прокупачка глумица и директорка Дома културе, Тијана Петровић, подсетила се овом приликом своје прве улоге и наступа у родном граду и додала да су глумци аматери прокупачког позоришта “Хранислав Драгутиновић” оставили неизбрисив траг у културном животу нашег града.

-Они су дали немерљив допринос томе да се, захваљујући њиховим представама и гостовањима широм земље и иностранства, чује за Прокупље и наш град. У овом позоришту су поникла многа глумачка имена, а обележавање 100-годишњице је свакако једна велика обавеза, али и част, рекла је директорка Дома културе Тијана Петровић.

Дом културе и организатор трибине о позоришту, која је одржана у оквиру овогодишњег Културног лета, најавио је још једну овакву до краја године, када ће неки други глумци говорити о својим почецима у прокупачком позоришту.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*