У Галерији „Божа Илић“ отворена изложба слика Нишлије Бојана Донкова

      Своју прву самосталну изложбу, Нишлија Бојан Донков отворио је данас у Галерији „Божа Илић“ у Прокупљу. Она обухвата 15 радова реализованих у аква-емајлу и два рада на подлози од саргије са постом за моделирање и лазурима кинеског  туша.

Донков се сликарством активно бави последњих десет година и редовно учествује на колективним изложбама.

-Бојан се посветио сликарству у тренутку када је културни свет подељен на оне упућене на параклисе глобализма, препоруке које говоре да су боја и четка давно апсолвирани „алат“ и ове са друге стране, који још увек верују колико боја и четка подстичу позитивну енергију у сликарству, баш онолико колико и студирање богатог уметничког наслеђа. По првима, склоним глобалној нивелацији-сви смо ми талентовани, само нам фале миракули и речи, па да то и потврдимо. Додуше, уз мало доброг маркетинга. Други пак, а њима припада и Бојан, још увек узоре препознају и траже у недокучивим мајсторијама сликарства бојама и четком, рекао је, отварајући изложбу слика Бојана Донкова, Миодраг Даја Анђелковић.

Он је истакао да је Донков приредио за ову изложбу неколико таблоа чврсте структуре, подсликане енглеско црвеном или топло сивом бојом, по којима се одиграва његов скерцо изазван четком и бојом у веома ликвидном стању.

????????????????????????????????????

Овај сликар је, према речима Анђелковића, са разлогом загледан у онај велики светионик светског сликарства Џексона Полока, лишен бојазни од епигонства, јер сензибилитет једног сликарског покрета је као и отисак прста- непоновљив.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*