У Народном музеју Топлице радна атмосфера и током лета

У реновираној згради Народног музеја Топлице, недавно је отворена  изложба “Плочник 90 година трагања“, за коју је приликом отварања, министар културе у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић рекао, да заслужује да се нађе у многим светским музејима. Запослени у овој установи културе могу да се похвале и реконструисаном поставком „НОБ-а“, у којој се сада налазе три поставке и то „Прокупље између два светска рата“, „Топлица у Другом светском рату“ и „Прокупље од 1945. до 2000.године“.

– Ово је оно што посетиоци могу да виде уколико посете прокупачки музеј, а оно што се не види, а што захтева пуно рада и сређивања јесу музејски депои. Пошто музеј има пуно материјала, а мало простора за одлагање, ово лето је искоришћено за сређивање архивског депоа. У његовом сређивању учествује студент археологије Милош Милисављевић из Куршумлије, који је током августа месеца на стручној пракси, која је обавезан део студија археологије. Она је потребна да би студенти током студирања сазнали шта се у музејима ради и како се чувају предмети, рекла је археолог и музејски саветник у Народном музеју Топлице Јулка Кузмановић Цветковић.

Директор прокупачког музеја Дарко Жарић истиче да се део археолошког материјала чувао у кули, на таванском простору музеја.

-Ово је била добра прилика да се радници организују преко јавних радова, које финансира Општина Прокупље, на препакивању тог материјала. Сав посао се ради уз асистенцију археолога, јер је врло битно да се материјал, (углавном керамика и камен) спакује, са цедуљама на којима се налазе подаци о условима и месту налаза, како би се предмети у свако доба могли идентификовати. По први пут за чување овог материјала, музеј је набавио кутије у којима је и досад требало чувати археолошки материјал, нагласио је Жарић.

С обзиром на то да је у питању материјал који захтева посебну пажњу, јер је потребно опрати фрагменте керамике и комаде опека и све то поново запаковати, у музеју наводе да ће овај посао бити завршен за два месеца. По завршетку сређивања археолошке, радиће се и на сређивању етнолошке збирке.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*