У Прокупљу обележен Дан пробоја Солунског фронта  

 

????????????????????????????????????
 

Полагањем венца на споменик jунацима Гвозденог пука у Прокупљу, у организацији Удружења потомака ратника 1912-1920 „Гвоздени пук“, обележен је 15. септембар – Дан пробоја Солунског фронта у Првом светском рату.

Подсећајући на Велики рат, председник Удружења потомака ратника 1912-1918, Рафајло Јоксимовић је истакао да је у питању дан када 1918. године, после више од две године, дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље, који је окончан 1. новембра, за свега 45 дана.

 

-На данашњи дан, 15. септембра 1918. године, десио се пробој Солунског фронта, чија је дужина била више стотина километара. Након пробоја уследиле су велике битке, на Кајмакчалану, на Црвеној реци и даљи незадрживи продор српских јединица ка унутрашњости земље. За само 45 дана српска војска је успела да ослободи Београд, 1. новембра 1918. године, подсетио је Јоксимовић и истакао да су међу славним српским јунацима били и јунаци Другог пешадијског пука „Књаз Михајло“ и чувеног „Гвозденог пука“.

Он је овом приликом истакао да Република Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник, Дан српског јединства – 15. септембар, који ће након скупштинске процедуре бити увршћен у државне празнике Србије.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*