У Прокупљу обележена 22. годишњица НАТО агресије на нашу земљу

 

 
 

Полагањем венаца на споменик погинулим војницима и полицајцима у рату од 1990. до 1999. године из Прокупља и Топлице, уз највеће државне почасти данас је у Прокупљу одржана комеморативна свечаност којом је обележена 22. годишњица НАТО агресије на нашу земљу.

 

Помен жртвама рата и НАТО агресије служило је свештенство цркве Свети Прокопије заједно са свештенством Епархије топличке.

У присуству заменика начелника Генералштаба Војске Србије, генерал мајора Петра Цветковића, начелника Топличког управног Округа Златана Миљковића, градоначелника Прокупља Милана Аранђеловића, председника Скупштине Дејана Лазића и многобројних грађана Прокупља, венце пијетета положиле су делегације Војске Србије и Министарства одбране, Полиције, Топличког Округа, Града Прокупља, чланови породица погинулих војника и полицајаца, представници борачких удружења и организација.

      

Говорећи о почетку агресије и последицама градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је подсетио да је се на данашњи дан навршавају 22 године од када је Србија нападнута од 19 земаља НАТО алијансе.

Најбољи синови наше домовине, поносно су стали у одбрану слободе и части своје отаџбине, див јунаци, чија су имена овде уклесана су наш непребол, спона са слободом и чашћу, они су светлост нашег постојања и жеља да њихова имена живе у нашим срцима, у срцима свих генерација Срба и Топличана, која ће им тако дати вечни живот, казао је градоначелник Аранђеловић.

 

Он је подсетио да су напади НАТО алијансе трајали 78 дана, да је тада на нашу земљу бачено је 420.000 пројектила и скоро 40.000 касетних бомби, убијено 2.500 људи.

Циљ је био да убијајући наше људе, војнике, полицајце убију Србију. То су за наш цео народ били најтрагичнији дани, поготову за оне који су током НАТО агресије изгубили своје најближе. Нападнут је народ, који воли слободу, народ који се кроз векове своје државности увек борио на страни правде, на страни која је човечанству доносила напредак и победу над злом. Жеља свих нас је да се ти дани никад не понове, ни нашем, нити било ком другом народу у свету, истакао је градоначелник Аранђеловић.

 

Он је нагласио да је због свега тога најбољи начин да им се одужимо, да чувамо слободу,  да нам циљ буде да се ратна разарања Србије више никад не понове.

Будућност морамо да градимо вредним радом и да на темељима, које су поставили својим животима наши јунаци, стварамо нови живот у Топлици. Ми се данас, као и цело човечанство боримо са болешћу изазваном вирусом Ковид -19, та борба, рађа јунаке свог времена, који спашавају животе својих суграђана. Трудимо се да се овде у јуначкој Топлици вијори барјак живота, да новим мерама финансијске подршке породици подстакнемо рађање деце. Уређујемо вртиће и школе. Циљ нам је да имамо више радних места, да млади људи своје Прокупље доживљавају као место за добар живот, истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић и додао да се изгубљени млади животи не могу вратити нити се њиховим породицама може надокнадити тај велики губитак, али им можемо дати подршку и бити увек уз њих.

 

У културно уметничком делу програма учествовали су ученице Музичке школе „Корнелије Станковић“, Калина Павловић и Дуња Марковић и рецитатори Олга Ивић и Душан Марковић ученици Основне школе „Ратко Павловић -Ћићко“ и „Никодије Стојановић –Татко“.

На данашњи дан почео је ваздушни напад на нашу земљу и око 20 сати први НАТО пројектил пао је на Прокупље. Погодио је зграду Центра везе у касарни и тада је погинуо војник Бобан Недељковић, који је уједно и прва жртва НАТО агресије код нас.

У част жртава рата и НАТО агресије у центру Прокупља подигнуто је спомен обележје које симболизује насилно разарање једне земље. На споменику су уклесана имена 41. погинулог војника и полицајца из целе Топлице.

Аутор споменика је академски вајар Драган Дробњак.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*