У знак сећања на Драинца

На дан рођења песника из Трбуња Радојка Јовановића 26. августа, (чије уметничко име је Раде Драинац), а три године уочи стогодишњице од објављивања књиге песама „Афродитин врт“, прокупачко Књижевно друштво „Раде Драинац“, кренуло је у несвакидашњи поход до родне куће  овог великог песника. Овај несвакидашњи догађај организован је под слоганом „Од Дома културе до Драинчеве родне куће“.

Тројица бициклиста и неколико песника, на дан рођења великог Драинца, посетило је његову родну кућу у Трбуњу, тамо где је, сасвим слободно можемо рећи, почела  топличка књижевност.

Своју прву књигу песама „Афродитин врт“ овај надалеко чувени, али и оспораван песник, штампао је у Прокупљу само у три примерка давне 1921. године. Тако су симболично у овај поход кренула  тројица бициклиста до Трбуња и назад. На 26. август 1899. године, дан када је рођен највећи топлички и један од најзначајнијих српских песника, подсетили су на овај начин Небојша Савић, Јован Стаменковић и Саша Миловановић.

У Драинчевој родној кући своје и стихове овог великог топличког песника и боема  казивали су Зорица Прентић,Тијана Петровић, Ивана Ђурковић, Миливоје Крстић, Драган Огњановић и Милутин Милошевић.

Обележавање нове странице топличке културне историје на овај начин, измамило је наду и обећања Дома културе као организатора, али и свих учесника, да ће у наредним годинама, сваког 26. августа, на годишњицу рођења великог Раке Драинца, на пут до његове родне куће у Трбуњу, кренути више поштовалаца његовог лика и дела.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*