Утицај друштвених мрежа на друштво – за и против

Данас готово да не постоји особа која нема отворен друштвени налог на некој друштвеној мрежи или на више њих. Са друге стране, на оне који не желе да на тај начин учествују у комуникацији, гледају као на чудне, неуклопљиве и индиферентне људе. Поставља се питање да ли друштвене мреже побољшавају наш друштвени живот и шта су им мане, а шта предности?

Сви се саблазнимо када у неком кфићу видимо групу тинејџера који, док испијају своје пиће, зуре у телефоне и нико ни са ким не разговара, нико никога и не примећује. Понекад се само вештачки насмеше како би направили групни селфи. Они се понашају као да су ту само да би се чекирали, таговали и на тај начин били виђени на друштвеним мрежама.

Ово и јесте слика модерног доба са модерном технологијом.Сходно томе се може закључити да су друштвене мреже све, само не дружење у правом смислу те речи. Најпопуларније су Facebook, Twitter, Instagram. Све оне шаљу искривљену слику стварности – девојке су згодне, обучене по последњој моди, у најбољим клубовима, na најпопуларнијим местима,… сви парови су савршени, пресрећни, увек насмејани,… А сви смо свесни чињенице да то и није баш тако.

Већинa девојчица онда тежи ка томе да живи попут тих савршених девојака које свакодневно само уживају у животу, не размишљајући о томе какве су оне без све те шминке, добре гардеробе и какав је њихов живот иза кулиса друштвених мрежа, односно,… Да ли су заиста срећне?! Дечаци се губе у свету разноразних игрица, не размишљајући о последицама које има пне доносе. Исти је случај и са савршеним заљубљеним паровима,… на слици не пише колико се они заправо воле и у којој  мери је све то само „поза“. Проблем је у том што се у те сдржаје са друштвених мрежа нико не удубљује, већ сви видимо само оно што нам се пласира. Поред тога, многа истраживања су потврдила да друштвене мреже изазивају зависност.

Оно што би се могло издвојити као предност друштвених мрежа је, пре свега могућност комуникациј са људима који су од нас физички далеко, затим размена фотографија, корисних информација, проналажење нових и старих пријатеља, учвршћивање контаката, итд. Корисно је, рецимо и то што се лакше може доћи до разних огласа, па чак и до покретања сопственог посла преко интернета, зснованог на друштвеним мрежама. Пласирање и рекламирање свакојаких производа, лакша продаја и куповина, такође спадају у једну од благодети друштвних мрежа. Преко њихможемо пратити и дешавања у свету и код нас. Можемо наћи врло корисне информације које се тичу едукације, преко курсева и радионица из различитих области. И напослетку, можемо увек бити у току са свим оним што чини нашу сферу интересовања.

Друштвене мреже су штетне у оној мери у којој им мн сами то допустимо. Нажалост, у том су процесу најугроженија деца и млади. На нама је да будемо свесни тога чему служе друштвене мреже, а задатак нам је да и млађа поколења освестимо у вези са истим.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*