Већник за информисање Драгана Митровић одговара : Истина, објективност и непристрасност

????????????????????????????????????

Редакција прокупачких вести , у наредном периоду, ће грађанима преносити одговоре градских већника на кључна питања везана за град и функцију коју обављају. Већник за информисање Драгана Митровић одговара на наша питања у вези информисања, правила у информисању и новинарству у Србији.

Шта значи права информација, како изгледа и где је грађани могу пронаћи?
-Појам „информација“ није лако схватити нити једноставно протумачити. То је било која врста догађаја, информација разрешава неизвесност. Што више неизвестан догађај, више информација је потребно за решавање те неизвесности. Људи стварају и преносе информације. Права информација је она која има смисао, даје нове податке, обавештења. Увек је о нечему, може бити лажна или истинита. Када су медији у питању, пре јавног пласирања, битно је да се провери да ли је нешто истинито или не, јер ширење лажних информација може да нанесе огромну штету. А грађани заслужују истину, каква год она била.

Како оцењујете новинарство и извештавање у Србији?
-Новинар треба да установи сопствени професионални кодекс понашања којег треба да се придржава. Бавила сам се шест година новинарством, и полазим од себе-најважније је да информација коју преносим буде тачна. Све остало је манипулација. Јесте брзина извештавања нешто што је важно за нашу професију, али сматрам да не треба нешто објавити пошто-пото, без претходне провере. Увек сам се трудила да све оно о чему пишем добро испитам, проверим, па тек онда пласирам. То је професионална култура, коју, нажалост, немају сви новинари у Србији. Без тога, нема подизања нивоа професионализма. Најлакше је осути паљбу. Право новинарство је када напишеш и оно лепо што је неко урадио, али и скренеш пажњу на оно што није лепо, и што треба да се исправи. Само на тај начин грађанима може да се помогне. А новинари су шта друго него представници грађана.

Која су правила у извештавању и преношењу информација?
-Истина и само истина. Само уз поштовање новинарског Кодекса, професионални рад може да се обавља на најбољи могући начин. Новинари имају одговорност према јавности. Професионалац си ако саслушаш „обе стране“, пренесеш тачно оно што ти је саговорник рекао. Информација је само оно што је проверено и истинито.

С обзиром на то да је сијасет онлајн новина и портала присутно, да ли и у којој мери се манипулише грађанима?
-Манипулације свакако има, поједини медији само се тиме и баве, са надом да ће бити више читани. На срећу, грађани су то научили да препознају. Обзиром да се бавим новинарством и стално срећем са људима, неретко чујем „ови само знају да пљују. Пишу све једно те исто. Неретко пренесу и нешто што нема везе са истином. Није све тако сјајно, увек има простора за нешто боље, треба пуно да се ради, али има и лепих ствари“. И мени се дешавало да неком догађају лично присуствујем, да знам шта се десило, а поједини медији то скроз другачије пренесу, или само напишу оно што им одговара. То је све, само не право новинарство.

Шта је оно што грађани воле да прочитају и сазнају и да ли им медији излазе у сусрет томе?
-Медијска понуда је велика. Данас свако може да напише и извештава о чему год жели. Никад веће слободе у новинарству. На грађанима је да одаберу оно што их занима. Лично сматрам да људи данас трагају за правом информацијом и истином, да им је доста полуинформација и лажних вести.

Да ли сматрате да све више старије популације постаје компијутерски писмено и свој извор информација и вести тражи на интернету?
-Да. Интернет данас игра велику улогу у друштву. С једне стране, то је добро. Међутим, сматрам да није исто читати вести на интернету и отићи до оближње трафике и узети неки штампани лист. Увек се пре одлучујем за то друго.

Које су Ваше навике, да ли ујутру „прелистате“ штампане новине или електронске?
-Углавном се трудим да будем информисана о свему. Радним данима обично на послу, уз прву јутарњу кафу или чај, погледам шта је оно најактуелније што се десило. И наравно, увек бирам штампани медиј пре него електронски. Интернет је имао велики утицај на штампане медије, дневни листови су постали оно што су некада били недељници, али за сад се одржавамо. Надам се да ће тако и да остане.

6 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*