Велика заинтересованост страних инвеститора

Пошто  Србија постаје све важанија у стратегији развоја Леони Дивизије кабловских система у региону, након 10 година по први пут ван Немачке одржан је редовни полугодишњи састанак генералних директора. Овај састанак одржан је у Нишу, а на њему се говорило о досадашњем раду, плановима и стратегији развоја компаније у наредном периоду.

-Прва фабрика компаније Леони отворена је 2009.године у Прокупљу. Након тога отворене су још две, у Малошишту и Нишу. Изградњом и почетком рада четврте фабрике у Краљеву, Леони ће постати највећи инострани послодавац у индустријском сектору у Србији, изјавио је генерални директор компаније Леони у Србији Клеменс Сакс и додао да у овим немачким фабрикама тренутно ради око 6.000 радника, а да ће се са почетком рада фабрике у Краљеву, тај број  повећати на 10.000.

Према његовим речима укупна вредност досадашњих инвестиција компаније Леони износи 90 милиона евра, буџету Србије на зараде и плате уплаћено је 52 милиона, а за царине 89 милиона евра.

Током прошле године вредност промета са домаћим добављачима износила је 28 милиона евра, а вредност обима продаје 150 милиона евра.

Сакс је подвукао да је од 2009. до 2017.године произведено више од 1,5 милиона кабловских сетова и да ће  Србија, након изградње фабрике у Краљеву, у коју ће се инвестирати око 60 милиона евра, бити једина земља у оквиру Леони Дивизије кабловских система са четири производне јединице.

За тренинге и развој запослених уложено је више од 400.000 евра, а праксу у производним погонима обавља 100 студената завршних година многих техничких факултета.

-Леони је друштвено одговорна компанија и у протеклих осам година дала је више од 350.000 евра школама, обдаништима, болницама и другим установама и удружењима, изјавио је Сакс.

Мартин Штутем, члан Борда директора Леони групе и директор Леони Дивизије кабловских система подвукао је да је Србија једна од најатрактивнијих земаља за стране инвеститоре из аутомобилске индустрије и да је то један од разлога зашто се наставља са проширењима капацитета и отварањем нових радних места.

– У наредном периоду производиће се електрична возила ради смањења загађења животне средине, а њихова производња до 2025. године ће порасти за више од 30 одсто. У наредним годинама биће повећани захтеви за повећање садржаја жице ради повећања електричних возила, потражње за сензорима и интелигентним жичаним системима, изјавио је Штутем и додао да у Србији постоји квалификована, добро обучена и креативна радна снага.

Бјанка Шелер, директор људских ресурса у Леони Дивизији кабловских система рекла је да се према броју запослених Србија налази на трећем месту у региону, иза Румуније и Украјине.

По производним површинама наша земља налази се на другом месту, иза Румуније.

– У три фабрике у Србији тренутно ради око 6.000 радника, од којих 50,6 одсто су мушкарци.  Средње образовање има 69,7 одсто запослених, универзитетско 18,8 , а основно 11,5 одсто радника. Просечна старост запослених је око 35 година, изјавила је Шелер и додала да су радници у српским фабрикама до сада показали узузетну радну дисциплину, маштовитост, креативност и жељу за сталним усавршавањем на послу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*