Велики минус опасан за пшеницу али не и за воћњаке


-Ниске температуре, које се у јутарњим сатима на подручју Топличког округа спуштају и до минус 10 степени, опасне су за усеве са пшеницом, али не и за воћњаке, кажу пољопривредни стручњаци.
-Ниске температуре у овој фази вегетације, најбоље подносе засади коштичавог воћа, вишње, шљиве, кајсије, брескве, трешње, казала је Ивана Обрадовић, саветодавац у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу.
Према њеним речима, воћари који су применили све потребне агротехничке мере у оптималном року, не треба да страхују од тога да ће им мраз оштетити воће.
-Стабла треба да се окрече раствором који садржи креч, сумпор, со и репелент за одбијање дивљачи, казала је Обрадовић и додала да такво кречење треба током зиме обавезно обавити два пута.
Како је истакла Обрадовић, за зимско орезивање воћњака још увек није оптимално време јер су веома ниске температуре, па тај посао треба померити за фебруар месец.
-Након резидбе, у периоду што ближем почетку вегетације, треба стабла воћа третирати средствима за зимску заштиту на бази бакра и минералног уља, нагласила је Обрадовић.
Како је нагласила, ови препарати ће успешно заштитити биљку и од паразита и биљних болести које су се притајиле у кори дрвета.
Што се тиче биљних болести, на пшеници је већ примећено присуство „рђе“ и „пепелнице“, па ратари треба да прате болест, и у фази бокорења да ураде фунгицидни третман.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*