Велики планови за “Пребрезу”

Након јавног увида, Јавно комунално предузеће „Хамеум“ недавно је спровело и јавну расправу о предлогу Плана управљања Спомеником природе „Пребреза“ за период од 2019–2028. године.

-У периоду од 7. фебруара до 8. марта, док је трајао јавни увид у План, нисмо добили ниједан конкретан предлог, примедбу или сугестију, казао је Бојан Николић, шеф Службе заштићених подручја у ЈКП „Хамеум“, која брине о „Пребрези“.

-На јавној расправи, која је одржана 11. марта, упознали смо заинтересоване са планом и програмом нашег рада на заштити, новим истраживањима и новим видовима презентације Еколошког парка „Пребреза“, рекао је Николић.

Према његовим речима, заинтересованост да се укључе у реализацију пограма изразили су Јавно предузеће „Србијашуме“–Шумско газдинство „Топлица“ Куршумлија, које сада газдује заштићеним подручјем Радан планине, Удружење горана из Прокупља, Планинарско–скијашки клуб „Топлица“ и Виолета Николић, професорка географије  Основне школе „ 9. октобар“.

-Од велике важности нам је свака помоћ и сарадња са предузећима и појединцима заинтересованим за унапређење и презентацију Еколошког парка природе „Пребреза“, јер он представља јединствени локалитет налазишта праисторијских остатака не само за Србију већ и за целу Европу, рекао је Николић.

Према његовим речима, током презентације, присутни су упознати са програмом радова на овом локалитету за период од 10 година.

-Ове године планирамо 16 нових витрина са репликама фосилних остатака животиња на отвореном, као и нова геолошка истраживања која ће радити стручњаци са Геолошког института из Београда, нагласио је Бојан Николић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*