За Музеј два, а за Архив четири милиона на конкурсу „Градови у фокусу“

????????????????????????????????????

 

На конкурсу Министарства културе и информисања „Градови у фокусу 2018“ подржана су 22 пројекта из исто толико градова и општина у укупном износу од 150 милиона динара.

Град Прокупље је конкурисао пројектом „Прокупачка епигенија“, у оквиру кога је Народни музеј Топлице добио два милиона динара, а  Историјски архив Топлице преко четири милиона динара.

-Ми смо као локална самоуправа веома задовољни подршком Министарства културе и информисања Владе Републике Србије и препознавањем важности онога што раде наши културни посленици у Прокупљу. И до сада су пројекти наших установа били подржани неколико пута и на томе смо веома захвални. Приликом посете нашем граду, министар културе Владан Вукосављевић је имао прилику да се увери колико је помоћ нашој локалној самоуправи  потребна за развој културног живота кроз инфраструктуру, реконструкције, адаптације, али и различите  манифестације, које сигурно доприносе да културни живот у Србији буде богатији, разноврснији и пре свега децентрализован, истакла је члан Градског већа задужена за културу Милица Ерић и додала да се и локална самоупарава труди да, кад год је у могућности, помогне како би културни живот Прокупчана био што богатији.

Директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, је рекао да се пројекат односио на замену инсталације у згради са уградњом осветљења и увођењем видео надзора.

-Радови теку по плану, у завршној су фази и биће готови до краја ове године, како је роком предвиђено, истакао је Жарић и додао да је електрична инсталација у прокупачком Музеју рађена још давне 1958. године.

На згради Историјског архива Топлице, према речима директора Милана Стојановића, урађена је енергетска санација крова који је био у веома лошем стању.

-На крову зграде Архива ништа није рађено још од 1963. године. Он је прокишњавао на неколико места и постојала је реална опасност да архивска грађа буде оштећена. Постављањем новог, квалитетнијег крова сада је она у потпуности заштићена, истакао је Стојановић и додао да ће ова установа конкурисати на већ расписаном конкурсу „Градови у фокусу 2019.“ пројектом „Енергетска санација фасаде зграде“.

Ове године су приспеле пријаве из свих делова Србије, што значи да активности Министарства културе и информисања доприносе подизању свести локалних заједница о значају културе као покретача друштвеног развоја целе заједнице.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*