Зашто се каже „гола истина“?

 Према легенди из XIX века, Истина и Лаж су се сусреле једног дана. Лаж је тада рекла Истини: „Данас је диван дан!“. Истина пoгледа пут неба и уздахну, јер је дан заиста био леп.

 Они проведоше много времена заједно. Једном приликом пролазећи поред бунара,  Лаж рече Истини: „Вода је јако лепа, хајде заједно да се купамо!“. Истина, поново сумњичава, дотаче воду и осети да је заиста пријатна. Сложише се и започе купање.

Изненада, Лаж искочи из воде, обуче одећу Истине и побеже. Бесна Истина излете из бунара, па поче лутати по свету да пронађе Лаж и поврати своју одећу. Свет, гледајући Истину голу, скретао је од ње поглед или је посматрао са презиром и бесом. Јадна Истина се зато врати у бунар и заувек нестаде у њему скривајући своју срамоту.

Од тада, Лаж путује по целом свету, обучена као Истина. Задовољава потребе друштва јер, у сваком случају, свет нема никакву жељу да упозна голу Истину!

Ова легенда је преко симбола голе девојке која излази из бунара и  чија су уста у очају благо отворена, била мотив за стварање светски познате слике Жан – Леона Жерома још давне 1896. године, под називом „Истина која излази из бунара“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*