Завршени жетвени радови


Жетва пшенице и јечма на подручју Прокупља је завршена. Овај најважнији летњи пољопривредни посао обављен је на површини од око 2.700 хектара.
Саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној и саветодавној служби у Прокупљу, Радован Бјелица, изјавио је да се принос пшенице и јечма у просеку по једном хектару кретао од 3.000 до 3.500 килограма.
Током јесење сетве, пшеница је била засејана на површини од близу 2.000, а јечма 700 хектара.
-Због дуготрајне суше, прошлогодишња јесења сетва није могла да се обави у оптималном року. Исто тако, неадекватан одабир семена, неадекватна и неблаговремена примена заштитних средстава и мања употреба минералних ђубрива од прописаних количина разлог су слабијег рода пшенице и јечма у односу на претходне године, када се принос у просеку по хектару кретао од 4.000 до 4.500 килограма, изјавио је он и додао да је овогодишњи квалитет зрна пшенице на задовољавајућем нивоу.
Зависно од тога да ли су жњели са или без везивања сламе, комбајнери су своје услоге наплаћивали од 12.000 до 14.000 динара по килограму.
-Након дужег сушног периода, падавине забележене последњих дана добро су дошле површинама под кукурузом, који је током пролећне сетве на подручју Топличког округа засејан на површини од скоро 5.000 хектара, рекао је Бјелица, који је упутио апел пољопривредницима да након жетве не пале сламу и биљне остатке на својим парцелама.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*