Знаковни језик-кључ квалитетног живота глувих особа

 

У Врњачкој Бањи је протекле недеље одржан семинар за усавршавање тумача српског знаковног језика, чији организатор је био Савез глувих и наглувих Србије. На овом скупу, учествовало је скоро 100 тумача из многих градова и општина Србије, међу којима и знаковни тумач и технички секретар Организације глувих и наглувих Прокупља Јелена Цакић.

Како помоћи глувим особама да се активно укључе у све области живота и рада, била је једна од основних тема семинара.

-Основни циљ Закона о употреби знаковног језика је да се глувим особама омогући пуно укључивање у све друштвене токове и да се на један свеобухватан начин регулише употреба знаковног језика. Применом овог језика, ове особе остварују своја права и правни интерес у образовном процесу, јавним службама, код послодаваца, изјавила је Јелена Цакић и додала да је знаковни језик кључ квалитетног живота глувих особа.

Када желе да остваре своја права у школама, здравственим установама, Центру за социјални рад, Заводу за запошљавање, Полицијској управи или некој другој јавној служби, глувим особама је неопходан знаковни тумач.

Јелена Цакић подвлачи да је наилазила на велико разумевање и професионалност запослених у јавним службама, када су им се, за остваривање својих права, обраћале особе које имају сметње са слухом.

У разговору са њом, сазнали смо да су се ове године у Компанији „Леони“ запослила четири члана ове организације.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*