Веће фазе прераде воћа, већа финансијска добит

Пример младог пољопривредника Александра Илића из Горње Трнаве треба да следе многи који желе да се баве производњом воћа, изјавио је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић, који је заједно са руководиоцем Одељења за пољопривреду Градске управе Прокупље, Срђаном Стаменковићем, посетио ово угледно домаћинство.

За разлику од многих прокупачких воћара, тридесетједногодишњи Илић жели да се бави већим фазама прераде својих производа.

-Да би се дошло до доброг и квалитетног производа, није лако. Одабир здравих и сертификованих садница, анализа земљишта, примена агротехничких и заштитних мера и свакодневни рад у воћњаку могу донети добре производне резултате, каже Илић.

-Познато је да овде постоје идеални услови за производњу разних врста воћа. Због тога сам се определио за производњу шљиве стенлеј. Површину од близу три хектара планирам да у наредном периоду повећам, истакао је он и додао да зарада од саме  продаје шљиве у неким годинама, када су цене ниске, не може да покрије ни трошкове производње.

Да би повећао своју зараду, он се определио за пројекат “Од воћњака до директног потрошача“.

Захваљујући Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, као и Граду Прокупљу одобрена средства искористио је за изградњу сушаре.

-Наше воће је тражено на тржишту. Због тога сам се определио да сушену шљиву без коштица пакујем у амбалаже. На овај начин очекујем већу зараду, рекао је Илић и додао ће тржиште бити основно мерило квалитета његових производа.

-Уз примену нових технологија, знања, рада и испитивања тржишта могу се постићи добри производни резултати и у пољопривреди. Оно што карактерише ово регистровано пољопривредно газдинство јесте да су се они определили за веће фазе прераде где се остварује већа финансијска добит. Да би реализовали своје идеје они су, уз помоћ националних и локалних подстицајних средстава, изградили сушару за воће, изјавио је Пауновић и додао да сви пољопривредници помоћ за реализацију својих идеја, у циљу унапређења и развоја пољопривреде, могу добити од запослених у Одељењу за пољопривреду Градске управе Прокупље и у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*