Апел грађанима: Не спаљујте ниско растиње на отвореном!

????????????????????????????????????


Лепо време, измамило је пољопривреднике да обиђу своја поља, рашчисте воћњаке и њиве, како би све било спремно за пролећне радове.

Пољопривредници и власници имања, прикупљени отпадни материјал од сувог грања, лишћа и траве најчешће спаљују на њивама, у воћњацима и виноградима, а неретко и у двориштима у близини  својих стамбених и других помоћних објеката.

-Неретко оваква активност доводи до изазивања пожара и ширења ватре која узрокује и веће пожаре на отвореном, некад и са катастрофалним последицама, уз огромну материјалну и еколошку штету, упозоравају еколози.

Према саопштењу Сектора за ванредне ситуације, пожари на отвореном простору, најчешће су проузроковани спаљивањем биљних остатака, а за тај прекршај су Законом о заштити од пожара прописане високе новчане казне.

Тако ће физичка лица која се оглуше о забрану паљења ватре и спаљивања на отвореном простору и на законске прописе платити казну у износу од 10.000 до 50.000 динара, док је за правна лица тај износ од 300.000 до милион динара.

У случају настанка веће материјалне штете, оваква недозвољена активност могла би се казнити и затворском казном у трајању од шест месеци до три године.

Министарство унутрашњих послова, Сектор за ванредне ситуације  због тога апелује на грађане да не спаљују ниско растиње на отвореном, јер на тај начин излажу опасности не само себе и своја газдинства, већ и суседна имања и туђа материјална добра.

У циљу спречавања пожара на отвореном, упозоравају да ће се вршити интензивне контроле и спроводити мера заштите од пожара на отвореном простору.

Исто тако се наглашава да ће се против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака, као и ложења ватре на отвореном у шуми, поднети захтев за покретање прекршајног поступка.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*