„Ауто-пут мира“ убрзаће развој нашег округа

 

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је на седници Владе Републике Србије у Прокупљу да је изградња „ауто-пута мира“ Ниш-Прокупље-Мердаре-Приштина-Тирана-Драч изузетно важна, не само за Топлицу, него и за целу Србију.

-Изградња овог пута биће сигнал потенцијалним инвеститорима за отварање нових фабрика и радних места, изјавила је Брнабић.

Прва фаза изградње ауто-пута, чији је идејни пројекат завршен, на релацији Ниш-Плочник у дужини од 39 километара кренуће крајем 2019. године. За изградњу ове деонице планирана су средства у износу од 212 милиона евра.

Народни посланик у Скупштини Србије, др Дарко Лакетић, рекао је да ће овај ауто-пут убрзати свеукупан развој читавог Топличког округа.

-Ауто-пут ће, поред осталог, имати две петље. Једна петља биће на улазу у Прокупље, а друга код Индустријске зоне, рекао је Лакетић и додао да ће током изградње пута бити ангажован велики број радника.

-„Ауто-пут мира“ даће нови импулс потенцијалним страним и домаћим инвеститорима. Траса овог изузетно значајног пута  налазиће се 300 метара од Индустријске зоне. Овај пут ће омогућити економски развој многих грана привреде, изјавио је председник општине Прокупље Александар Симоновић и нагласио да ће реализацијом овог пројекта бити отворена многа радна места, што би значило-бољи живот и стандард грађана.

Изградња ауто-пута Ниш-Прокупље-Мердаре-Приштина-Тирана–Драч, у укупној дужини од 384 километра, омогућиће спајање централне Србије и Коридора 10 са луком Драч.

Просторни план подручја посебне намене инфраструктуре коридора ауто-пута Е-80 деонице Ниш-Мердаре урадили су Институт за архитектуру и урбанизам Србије из Београда, ЈП „Завод за урбанизам“ из Ниша и Институт за путеве АД из Београда.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*