Август у знаку два важна јубилеја


Овогодишње културно лето у нашем граду, тачније месец август, биће у знаку обележавања два велика и важна јубилеја. Један је 50. година књижевне манифестације „Драинчеви сусрети песника“, а други 120 година од рођења песника Рада Драинца, у чију част се и одржава ова значајна манифестација.
Тим поводом и у сусрет манифестацији “Драинчеви сусрети песника“, ентузијасти из прокупачког Књижевног друштва, организоваће ове године по други пут Књижевно-еколошки бициклистички караван, под називом „Од Дома до куће“. Они су се прошле године, на дан рођења великог Драинца 26. августа, бициклима возили од Дома културе до Драинчеве родне куће у Трбуњу, како би се, казујући његову поезију, подсетили на његово стваралаштво.
Прошле године су, како кажу, такву акцију спровели у дело, јер се поносе тиме што су Драинчеви земљаци.
Оно што је такође битно, а тиче се ове велике и познате књижевне манифестације, какву немају ни много већи градови у Србији, јесте да ће радови на адаптацији простора у коме ће бити Спомен-соба Раду Драинцу у Прокупљу, бити завршена пре њеног почетка.
-Све протиче у најбољем реду и сваки дан се види напредак у послу на овом важном пројекту. У току је завршна фаза грађевинских радова, а следеће недеље ћемо кренути да радимо на постављању сталне поставке, тако да ће до 27. августа, када је планирано да Спомен-собу отвори министар културе Владан Вукосављевић, све бити завршено, истакао је директор Огњановић.
Он је подсетио да је прокупачка Библиотека за овај пројекат, добила од Министарства правде Владе Републике Србије, по основу одлагања кривичног гоњења, односно применом опортунитета, 835 хиљада динара. Поред поменутих средстава, овој установи је припало још 200 хиљада динара од Министарства културе и уз новац, који је Град Прокупље предвидео за ову намену, пројекат ће у потпуности бити реализован.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*