Представљен пројекат за унапређење положаја ромског становништва

У Прокупљу је данас одржана презентација пројекта „Државне и локалне мере за бољи живот ромске заједнице“, који спроводи УГР продукција Рома Ворлд из Ниша.

Како је истакао председник ове организације, Туркијан Реџепи, пројекат се финансира из буџета Владе Србије преко Канцеларије за људска и мањинска права и спроводи се у оквиру пројекта ради унапређења и заштите људских и мањинских права у Србији.

-Пројекат се спроводи у Нишу, Прокупљу и Лесковцу, а његов циљ је побољшање положаја ромског становништва. Презентацијом желимо да покажемо како се у овим локалним заједницама спроводи Акциони план за Роме, рекао је Реџепи.

Учеснике округлог стола поздравили су представници ромске заједнице у Прокупљу, Сафет Сушица и Саша Алишановић, као и координатор „Ромактед“ програма, Миладин Милосављевић, који су овом приликом истакли да Град Прокупље улаже велики напор у циљу побољшања услова за живот Рома и да је у том смислу до сада много тога урађено.

-Локалним акционим планом сагледани су најважнији проблеми ромске популације који се односе на област образовања и становања. Локална самоуправа подржала је многе пројекте чијом реализацијом су знатно побољшани услови за живот Рома у Прокупљу. У насељу Царина изграђена је канализациона мрежа, а  ради се и на адаптацији зграде Дома културе у овом насељу, рекао је Алишановић.

У Прокупљу живи 3,7 одсто Рома и Ромкиња, који чине 10 одсто од укупног становништва.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*