
Уколико желите да упознате страног госта са домаћим српским специјалитетима, ајвар никако не смете изоставити. Ајвар је специјалитет балканске кухиње, направљен од црвене паприке. Користи се као додатак многим јелима, а врло често се једе једноставно намазан на хлеб. Уз паприку се најчешће додаје и плави патлиџан. Ајвар се традиционално прави на јесен, када је пуна сезона паприке, од љутих и од слатких паприка и користи се целе године. Припрема се ручно у отвореним шерпама на шпорету на дрва. Испечене паприке најпре морају мало да одстоје у затвореној посуди, како би се охладила и да би се лакше ољуштиле и очистиле од семенки. Паприке се потом самељу и кувају неколико сати у великим шерпама, уз додатак уља и белог лука. Након што се ајвар скува, одлаже се у тегле и спрема за зиму.
Буди први са коментаром